Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

19. 01. 2019. 13:32   >>  13:07

PRIJEDLOG UNIJE

I pomorcima omogućiti stručno osposobljavanje

Potpredsjednik Unije pomoraca Vlado Vučetić, ističe da crnogorski pomorci od Vlade očekuju da ratifikuje ugovore sa zemljama članicama Evropske unije koje imaju najveće flote. Predložili su da se za pomorce kadete i asistente, kojih je trenutno preko hiljadu, pokrene program sličan stručnom osposobljavanju visokoškolaca.

Unija pomoraca pokušaće da kadetima obezbijedi posao na brodovima, a država bi izdvajala novac za polovinu ličnog dohotka.

Crna Gora je 2017. ispunila uslove koji su našu državu vratili na evropsku bijelu pomorsku listu.

Unija pomoraca očekuje da Vlada što prije potpiše sporazume sa svim zemljama koje imaju najveće pomorske flote. Tako bi naš pomorski kadar, koji je veoma cijenjen u svijetu, lakše dolazio do bolje plaćenog posla ističe za Radio Crne Gore potpredsjednik Unije pomoraca Vlado Vučetić.

“Potrebno je da naša država potpiše bilateralne sporazume sa članicama EU, kako bi do tančina regulisali međusobne odnose po pitanju zapošljavanja pomoraca. Mi u ovom momentu imamo potpisane ugovore sa Portugalom, a sada se interno radi na potpisivanju ugovora sa Italijom. Očekujem u narednih mjesec dana incijativu i prema još nekim državam, a prioritet su nam Grčka, Belgija, Holandija”, navodi Vučetić.

Vučetić kaže da su predložili Vladi da pokrene projekat, sličan programu stručnog osposobljavanja i za pomorce kadete.

On navodi da u Crnoj Gori od 1.100 do 1.200 mladih pomoraca čeka prvu plovidbu. 

“Mi smo ponudili saradnju ministarstvu da mi završimo kontakte sa firmama na kojim već radimo, a da oni, u saradnji sa ministarstvima rada, prosvjete i ostalim resorima, subvencionišu mlade pomorce tako što će preuzeti dio troškova koji se odnose na plate. Plate pripravnicima u ovom poslu su oko 600 do 700 dolara, znači država bi onoliko koliko izdvaja za pripravnike u privatnom sektoru u Crnoj Gori, kroz isti sistem bi isto novca izdvajala i za naše kadete i asistente”, poručio je Vučetić.

U Uniji pomoraca ističu da su veoma zadovolnji saradnjom sa Ministarstvom saobraćaja i pomorstva.

Nadaju se i da će se uskoro, problematikom vezanom za njihov posao, baviti multidisciplinarni Vladin tim u kojem bi, uz predstavnike matičnog, bili i delegati iz ostalih ministarstava.

Milorad Filipović, Radio CG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније