Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

19. 01. 2019. 15:06   >>  14:37

OPRAVDAO POSTOJANJE

Kapaciteti popunjeni, korisnici zadovoljni

Novi socijalni servis na Cetinju, Dnevni boravak za stare, otvoren krajem oktobra prošle godine, već je opravdao postojanje, jer je kapacitet od 20 korisnika popunjen.

Jedan od korisnika ovog servisa Slobodan Kasom kazao je kako mu Dnevni boravak za stare pomaže u prevladavanju usamljenosti.

"Živim u Dobrskom selu, udovac sam tako da mi je ovo pravo rješenje da 'ubijem vrijeme'. Nije lako kad si sam i niko te ne čeka kući, pa mi ovo puno znači da progovorim sa nekim. Ovdje dođem ujutro i budem tu po nekoliko sati i družim sa ljudima, što mi je i najvažnije. Moram reći da je ovdje i usluga na nivou, hrana je raznovrsna i ukusna, domaćica brižna i sve je izvrsno" rekao je Kasom.

I bračni par Nikola i Danica Žarković kažu da su u Dnevnom boravku našli utočište koje im je uljepšalo dane.

"Djeca su odrasla i otišla od nas, pa smo bili usamljeni i došli smo u ovaj centar prije svega da se družimo. Lijepo nam je, toplo, usluga je odlična, a domaćica nam je najbolja na svijetu. Stvarno je preljubazna i stalno gleda fali li nekome što. Ovdje razgovaramo sa drugim ljudima, šalimo se, čitamo novine i gledamo televiziju, a ono što je mene lično posebno obradovalo je to što nam je omogućeno korišćenje usluga pedikira, manikira i frizira" kazala je Danica.

Psihološkinja Marija Drašković iz Centra za socijalni rad Prijestonice podsjeća da usluge Dnevnog boravaka mogu koristiti osobe starije od 65 godina koje su pokretne, bez obzira na materijalni status, a prioritet imaju samohrana lica i osobe koje žive same.

"Radno vrijeme boravka je od 8 do 16 časova, a pored jednog toplog obroka i posluženja kafom, čajem i sokovima, korisnicima je na raspolaganju korišćenje biblioteke i čitanje dnevne štampe. Uz međusobno druženje što je za njih veoma važno, našim korisnicima se pruža i psihosocijalna podrška kroz radionice tematskog i savjetodavno-edukatinog karaktera. Korišćenje Dnevnog boravka je precizirano odlukom o ekonomskoj cijeni usluga. To je simboličan iznos u zavisnosti od prihoda korisnika" kazala je Drašković.

Ona je dodala da je u Dnevnom boravku radno angažovana jedna njegovateljica koja korisnicima pruža medicinske usluge poput mjerenja krvnog pritiska i šećera u krvi, a sadržaj usluga će, kako je rekla, biti proširen organizovanjem raznih aktivnosti u cilju uključivanja starijih u društveni život.

"U planu nam je organizovanje izleta, manifestacija, proslava, jubileja i slično, a posebnost Dnevnog boravaka za stare na Cetinju u odnosu na ostale, je to što pored osnovnih usluga, na zadovoljstvo, najviše naših korisnica, omogućavamo besplatne frizerske i kozmetičarske usluge. Upravo iz želje za stvaranjem prostora koji će našim korisnicima omogućiti pun kvalitet, stvoriti osjećaj zadovoljstva i ugodnosti, inicirali smo ovu vrstu usluge, jer svi žele da se lijepo osjećaju i tako izgledaju" pojasnila je Drašković.

Dnevni boravak za stare rezultat je zajedničkog djelovanja cetinjskog Centra za socijalni rad, Ministarstva rada i socijalnog staranja, Prijestonice Cetinje i UNDP-a.

M.Stanojević,Radio CG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније