Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 08. 2013. 17:38 >> 17:46

POVODOM SMRTI MIRKA KOVAČA

Saučešće Đukanovića, Krivokapića i Mićunovića

Predsjednik Vlade Milo Đukanović, Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić i ministar kulture Branislav Mićunović uputili su telegrame saučešća povodom smrti književnika Mirka Kovača.

Mirko Kovač, jedan od najistaknutijih južnoslovenskih književnika savremenog doba, umro je juče u svojoj 75. godini u Rovinju.



Premijer Đukanović uputio je telegram saučešća Slobodanki Matić Kovač, supruzi velikog književnika.
 
Uz izraze saučešća, premijer Đukanović je u telegramu istakao sljedeće:
 
"Mirko Kovač je trajno obogatio kulturnu riznicu svih naroda bivše Jugoslavije, posebno na prostorima prepoznatljivim i po jezičkoj bliskosti, gdje su ga svi s pravom smatarli svojim - od njegove rodne Crne Gore, do Hrvatske koja mu je bila druga domovina. Mi u Crnoj Gori smo mu dodatno zahvalni što je svojim stvaralaštvom i svojim ukupnim djelovanjem doprnio obnovi, uzdizanju i afirmaciji naše savremene države u regionu i na širim evropskim prostorima“.
 
"Zajedno sa Vama, Mirka danas u Crnoj Gori žale brojni njegovi prijatelji, poznanici i poštovaoci", navedeno je u telegramu premijera Đukanovića.

"Odlazak Kovača je nenadoknadiv gubitak za crnogorsku i cjelokupnu kulturu južnoslovenskih naroda. Kovač je bio jedan od onih rijetkih ljudi u kojima je umjetnička veličina bila ujedinjena sa moralnom izvrsnošću", piše u telegramu Krivokrapića.

Krivokapić je ocijenio da će djelo Kovača zauvijek ostati ujedinjujuće nasljeđe "svih nas koji govorimo zajedničkim, četvoroimenim jezikom".

"Stoga je Kovačevo nasljeđe dvostruko: i književno i etičko. U strašnim vremenima raspada zajedničke zemlje, kada su mnogi intelektualci potonuli u blato etničke mržnje, Kovač je bio svjetionik ka kojem su pogled nade usmjerili svi istinski demokrati i humanisti", zaključio je Krivokapić.

Mićunović je napisao da je Mirko Kovač je bio umjetnik izrazitog i rijetkog dara. Intelektualac hrabre misli i riječi. Čovjek koji je vidio dalje i duže. Mirkovo ljudsko i umjetničko djelo je superiorno nadraslo teška vremena naših prostora i ljudi, i ostalo evropskoj umjetnosti kao neprocjenjivo kulturno nasljeđe.

"Smrt Mirka Kovača je nenadoknadivi gubitak za Vašu porodicu i za južnoslovensku i evropsku književnost i film, piše u telegramu koji je Mićunović uputio porodici.

Ministar kulture ističe da ga crnogorsko korijenje Mirka Kovača, koje nemalo provijava kroz njegov cjelokupni rad, čini ponosnim, ali i tužnim što se, uprkos teškoj i dugoj bolesti, rastajemo sa velikanom književnosti i filma.
 
"Nedostajaće nam njegovi kriteriji i njegovo prijateljstvo", poručio je Mićunović.

Takođe, Ministarstvo kulture obavještava poštovaoce i prijatelje književnika Mirka Kovača da će se komemoracija povodom njegove smrti održati u četvrtak, 22. avgusta u 11 sati u Ministarstvu kulture na Cetinju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније