Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

22. 01. 2019. 06:50   >>  06:21

IZMJENE ZAKONA

Preciziraće saglasnost za uzimanje organa

Koordinatorka za transplantaciju Vesna Miranović ranije je saopštila da u Ministarstvu zdravlja ozbiljno razmišljaju o izmjenama zakona, kako ne bi bila potrebna saglasnost porodice za doniranje organa kod osoba koje su za života potpisale donorsku karticu.

Ministarstvo zdravlja uputilo je javni poziv za pripremu izmjene seta ključnih zakona - o zdravstvenoj zaštiti, zdravstvenom osiguranju, kao i o uzimanju i presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja.

Kako su objavili na sajtu, važećim zakonom nije precizno uređeno davanje saglasnosti za uzimanje organa umrlog davaoca za presađivanje u svrhu liječenja, pa je neophodno preciznije urediti tu oblast.

Sada se predviđa da su svi građani po automatizmu potencijalni donori organa ukoliko za života nijesu potpisali izjavu da to ne žele. Ipak, organi se mogu uzeti isključivo uz saglasnost porodice, čak i u slučajevima kada je osoba vlasnik donorske kartice.

Bez rezultata

Iz Ministarstva zdravlja ranije je rečeno da pretpostavljena saglasnost nije dala rezultate iako je samo jedna osoba dosad potpisala pisanu izjavu da ne želi da bude donor organa. Razlog tome, prema njihovim tvrdnjama, je što sprovođenje zakona ograničavaju porodice preminulih, ne dajući da njihovi organi budu iskorišćeni za presađivanje.

Vesna Miranović iz Ministarstva zdravlja koje je sada i koordinator za transplantaciju ljetos je saopštila da u tom resoru ozbiljno razmišljaju o izmjenama zakona, kako ne bi bila potrebna saglasnost porodice za doniranje organa, kod osoba koje su za života potpisale donorsku karticu.

"Potrudićemo se da pružimo puno uvjeravanje građanima da nema mjesta kriminalu u ovoj priči i da nema mjesta priči da se pacijent može vratiti nazad iz moždane smrti i da shvate da naš sistem ima kapacitet da unaprijedi transplantacionu medicinu", kazala je Miranović ranije.

Zahtjev za ograničenje prava porodici da utiče na pretpostavljenu saglasnost ranije su predsjedniku Vlade uputili i pacijenti koji se nalaze na hemodijalizi i koji čekaju donaciju bubrega. U Crnoj Gori do sada su urađene dvije kadaverične transplantacije za moždano umrlog pacijenta.

Prva je urađena u decembru 2013, kada su zahvaljujući humanosti građanke iz Bara, spašena tri života. Druga transplantacija urađena je u septembru prošle godine kada su od Beranca koji je bio vlasnik donorske kartice uzeti srce, jetra, pluća i dva bubrega.

Dopunsko osiguranje

Kada su u pitanju izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranje, između ostalog, tražiće se ukidanje dopunskog zdravstvenog osiguranja koje je predviđalo da građani, za dio usluga koje su im sada pokrivene 100 posto, plaćaju mjesečne premije. Oni koji ne bi ,,uzeli“ dopunsko osiguranje, kakvo postoji širom Evrope, plaćali bi 20 odsto cijene zdravstvene usluge, dok bi ostatak bio pokriven obaveznim.

Mijenjaće se i Zakon o zdravstvenoj zaštiti kako bi se obezbijedila jednostavnija primjena ovog zakona radi bolje organizacije, pružanja kvalitetne, dostupne i blagovremene zdravstvene zaštite i druga pitanja od značaja za funkcionisanje zdravstvene zaštite, kao i usklađivanje sa drugim važećim zakonima.

Inicijative, prijedlozi, sugestije i komentari dostavljaju se Ministarstvu zdravlja, na adresu: Rimski trg broj 46 i na e-mail: mzdravlja@gov.me ili slavojka. sukovic@mzd.gov.me.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније