Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ PR centar; Objavila: M.M ]

22. 01. 2019. 16:10   >>  15:38 3

TRENINGOM PODSTIČU

Mediji da proizvode kvalitetne sadržaje za djecu i mlade

Trening za crnogorske medije o produkciji kvalitetnih TV programa za djecu i mlade pružiće podršku medijima da proizvode kvalitetne medijske sadržaje, jer je cilj da televizija opravda ukazano povjerenje i omogući djeci i mladima da razviju intelektualne, socijalne i analitičke vještine.

To je saopšteno na otvaranju trodnevnog Prix Jeneusse treninga za crnogorske medije o produkciji kvalitetnih TV programa za djecu i mlade, koji je organizovan u okviru kampanje medijske pismenosti „Birajmo šta gledamo“, koju je Agencija za elektronske medije (AEM) pokrenula uz podršku UNICEF-a sa ciljem podsticanja razvoja medijske pismenosti djece i roditelja, kao i jačanja kapaciteta medija da prave kvalitetne medijske sadržaje s djecom i mladima i da na etički korektan način izvještavaju o svim pitanjima prava djeteta u Crnoj Gori.

Direktor AEM-a Crne Gore, Abaz Beli Džafić, pojasnio je da se navike djece i mladih prilikom gledanja televizije razlikuju u zavisnosti od dobi i da najmlađa djeca od četiri do 11 godina najviše vole da gledaju dječji program.

„S obzirom da crnogorski mediji praktično ne emituju dječji program, takve sadržaje najmlađi uglavnom gledaju posredstvom inostranih programa. Svega 27 odsto djece uzrasta od devet do 11 godina, a 48 odsto djece uzrasta od četiri do osam godina, gleda domaće dječje programe“, naveo je Džafić.

Starija djeca, kako je rekao, najčešće prate televizijske kanale u kojima dominiraju sportski, zabavni, filmski i programi dokumentarnog tipa.

„Većinu takvih programa gledaju posredstvom interneta ili operatora, tj. na inostranim televizijskim kanalima“, pojasnio je Džafić.

On smatra da, činjenica da svako drugo dijete u Crnoj Gori želi da učestvuje u produkciji programskih sadržaja za djecu, značajno može pomoći medijima da shvate kakva su očekivanja najmlađih od crnogorskih medija povodom takvih programskih sadržaja.

Džafić je istakao da je cilj AEM-a i UNICEF-a da pruže podršku crnogorskim medijima kako bi ojačali kapacitete za proizvodnju kvalitetnih medijskih sadržaja namijenjenih djeci i mladima.

„Želimo da kod nas televizija bude medij koji će opravdati povjerenje, koje im djeca i mladi ukazuju, i medij koji će im omogućiti da razvijaju svoje intelektualne, socijalne i analitičke vještine“, poručio je Džafić.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Osama Kogali, ocijenio je da mediji mogu pomoći djeci da razviju zdrav sistem vrijednosti, kao i da se upoznaju sa relevantnim tradicijama njihovog društva i postanu pokretači promjena, koje će voditi ka stvaranju pravednijeg društva.

„Kako bi to postigli medijima je potrebno ne samo znanje o razvoju djece, već i specifične vještine za efektno komuniciranje s mladima. Drugim riječima, stvaranje kvalitetnih medijskih programa za djecu i sa djecom nije nimalo lak zadatak. Nadamo se da će vam ovaj trening pomoći da ga ostvarite“, poručio je Kogali.

On je naveo da je inicijativa UNICEF-a za definisanje kvalitetnih medija za djecu ustanovila četiri osnovna principa.

Kogali je istakao da mediji za djecu treba da budu u skladu sa uzratsom djece kojoj se obraćaju, da djetetu pristupe holistički, budu pozitivni i da promovišu potencijal svakog djeteta i treba, kako je dodao, da uključe najugroženiju djecu kako bi imali pozitivne medijske reprezentacije mladih iz različitih kultura i svih društveno-ekonomskih sredina.

Djeca i roditelji u Crnoj Gori, kako je ukazao Kogali, žele više televizijskih programa s dobrim humorom i obrazovnim porukama u čijoj produkciji učestvuju mladi iz Crne Gore.

„Oni takođe žele da se dječaci i djevojčice tretiraju jednako i da imaju jednake uloge i mogućnosti na televiziji“, kazao je Kogali.

Prema njegovim riječima, istraživanje o djeci je pokazalo da je više od dvije trećine roditelja i djece u Crnoj Gori svjesno svoje moći, kao publike u ekonomiji medija.

„Oni razumiju da veća publika donosi više prihoda od reklamiranja. Ignorisanjem nekvalitetnih programa djeca i roditelji utiču na prihode medija. Stoga, djeca i roditelji imaju odgovornost da medije drže odgovornim za kvalitet programa koje nude. Iz tog razloga, poručujem- birajmo šta gledamo i birajmo šta emitujemo svakog dana“, rekao je Kogali.

Mladi reporter kampanje medijske pismenosti „Birajmo šta gledamo“, Balša Božović, apelovao je na sve medije da medijsku sliku djetinjstva učine što realnijom, tako što će, kako je rekao, sve više slušati glas mladih i djece iz svih društvenih grupa i uključiti ih u produkciju sadržaja koji su im namijenjeni.

Mladi reporter kampanje medijske pismenosti „Birajmo šta gledamo“, Ranko Magovčević, pozvao je sve crnogorske medije da više uključe djecu sa smetnjama u razvoju u svoje programe.

„Dakle, ne samo da oni govore o situaciji i problemima djece sa smetnjama u razvoju, već da, kao i sva druga djeca, učestvuju u razgovorima o svim temama, koje se tiču djece i mladih“, kazao je Magovčević.

Mlada reporterka kampanje medijske pismenosti „Birajmo šta gledamo“, Dunja Sekulović, poručila je svim medijima da u produkciju programa za djecu i mlade uključe i djecu nacionalnih manjina.

„Kada bi sva djeca bila vidljiva u našim medijima, mislim da bi se približila medijska slika realnosti“, kazala je Sekulović.

Mlada reporterka kampanje medijske pismenosti „Birajmo šta gledamo“, Sofija Krivokapić, smatra da je u produkcijskim programima za djecu i mlade potrebno razbiti stereotipe o djevojčicama i dječacima.

„Ne samo da želimo da vidimo jednak broj djevojčica i dječaka na ekranima, već želimo da ne gledamo nužno djevojčice koje su lijepe i dječake koji su jaki. Hoćemo da razbijemo taj stereotip, da bi sva djeca znala da imaju istu priliku“, poručila je Krivokapić.

Direktor Centra za djecu, mlade i medije u Holandiji, Jan-Willem Bult, ukazao je da kvalitet medija za djecu u nekoj državi odražava i kvalitet života u toj zemlji.

„Nakon rada u preko 45 zemalja svijeta, da se utvrditi da mediji za djecu treba da variraju u žanrovima, morali bi da zastupaju i predstavljaju svakog prestavnika te grupacije i moraju biti stvarni, prijemčivi. Pitanja za djecu treba da budu prikazana na jedan poseban način, u jednom pejzažu“, rekao je Bult.

On je istakao da djeca treba da učestvuju u proizvodnji i u kreiranju medija.

„Mediji mogu imati mnogo veći uticaj na djecu nego što roditelji ili škola imaju. Stoga je naša obaveza da ih učinimo kvalitetnijim, jer kvalitet medijskih sadržaja u jednoj zemlji odgovara kvalitetu života u njoj. Tako da sam ovdje da vas podržim“, kazao je Bult.

Prix Jeneusse je jedinstveni, najveći i najstariji festival TV programa za djecu i mlade u svijetu, osnovan u Minhenu 1964. godine, a trodnevni trening u Crnoj Gori vodiće direktor Centra za djecu, mlade i medije u Holandiji, Jan-Willem Bult.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније