Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R. [ Mina ]

22. 01. 2019. 17:28   >>  16:59

MUSTAFIĆ S GAŠIJEM

Poboljšati uslove za zapošljavanje Roma

Romima koji traže posao, a nalaze se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) Crne Gore, neophodna je pomoć u sticanju vještina, znanja i ponašanja primjerenog aktuelnim i očekivanim zahtjevima na crnogorskom tržištu rada, zaključeno je na sastanku direktora Zavoda Sulja Mustafića i predsjednika Romskog Savjeta Isena Gašija.

Mustafić je kazao da su Romi prepoznati kao jedna od kategorija teže zapošljivih lica, o čemu svjedoči i ne mali broj na evidenciji nezaposlenih.

Prema njegovim riječima, ZZZ, kao institucija čija je osnovna djelatnost posredovanje u zapošljavanju sa ciljem bržeg i spremnijeg uključivanja na tržište rada, sprovodi aktivnu politiku zapošljavanja usklađenu sa politikom Ministarstva rada i socijalnog staranja.

"U tom smislu cijenim da bi poboljšanju uslova za veće zapošljavanje Roma mogli doprinijeti organizovanjem projekata koji uvažavaju njihovo realno stanje, odgovarajućim kvalifikacijama na kraći vrmenski period, programima i javnim radovima koji uključuju sve vidove obrazovanja ali radom na smanjenju predrasuda", rekao je Mustafić.

Gaši je istakao da bi realizacija posebnih programa pripreme, koji bi bili prilagođeni njihovim specifičnostima i izvođeni od specijalizovanih izvođača, njima bili posebno prihvatljivi.

"Moramo da izgradimo povjerenje i osjećaj sigurnosti. Moramo da ih, na primjerima iz prakse, motivišemo i ohrabrimo da završe obrazovanje i traže posao", kazao je Gaši.

Sastanku su prisustvovale pomoćnica diektora za sektor zapošljavanja Sanja Rabrenović i savjetnica u Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Gracijela Rakonjac.

"Poručeno je da je neophodna veća motivacija poslodavaca za rad sa tom kategorijom stanovništva, imajući u vidu poreske olakšice za zapošljavanje teže zapošljivih kategorija", kaže se u saopštenju ZZZ.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније