Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

23. 01. 2019. 07:30 >> 07:00

BERKULJAN TRAŽI

Uprava Narodnog muzeja da dostavi dokumenta

Muzejski tehničar i podnosilac krivične prijave Aleksandar Berkuljan zatražio je u ponedjeljak od Osnovnog državnog tužilaštva na Cetinju da Narodnom muzeju uputi zahtjev za dostavljanje arhivske dokumentacije koja svjedoči o brojnim manjkovima predmeta i drugim pravno tehničkim anomalijama, piše Pobjeda.

 

“Smatram da radi zaštite podataka u vezi sa otuđenjem muzejskih predmeta, kao i pravne i fizičke sigurnosti originalnih arhivskih izvora u svojstvu dokaza, na koje sam se pozivao tokom podnošenja krivičnih prijava i aneksa prijava, Osnovno državno tužilaštvo na Cetinju, odnosno tužilac koji vodi slučaj, treba da Narodnom muzeju Crne Core odmah uputi zahtjev da se na osnovu spiska, koji je sastavni dio ovdje priloženog dokumenta br. 0l/74 od 17.01.2019. godine, zatraži da ova ustanova dostavi službene kopije istih”, naveo je Berkuljan u zahtjevu Tužilaštvu.

On je objasnio da je dokument br. 0l/74 njegov zahtjev upravi muzeja da formira komisiju koja će obaviti popis i snimanje pomenutog materijala kojeg je lično pronašao, s obzirom na činjenicu da Berkuljan više neće biti član komisije za reviziju arhivskobibliotečkog odjeljenja.

“Pošto je na nivou ustanove, od tzv. 'Radne grupe već tražena 'potvrda autentičnosti' kopija dokumenata koje sam priložio kao dokaz za nestanak Njegoševog sata, pečata državne kancelarije rađenog u zlatu i četiri pečata guvernadura Radonjića, smatram da bi zbog otklanjanja bilo kakvih dilema te vrste, a i zbog mogućnosti da taj dokazni materijal nestane, Tužilaštvo bilo u obavezi da postupi po ovom legalnom i legitimnom zahtjevu. Tim prije što su i revizija ove građe, pa i pronalaženje ove ključne, ali dugo godina zaturene dokumentacije, obavljeni isključivo na moj zahtjev, a ne očekivanim postupanjem uprave Muzeja ili Državne komisije. Dokaz je službeni akt u prilogu br. 0l.3862 od 19. 10. 2018. sa izmjenom Rješenja br 012634 od 26. 7. 2018″, istakao je Berkuljan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније