Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

23. 01. 2019. 09:00 >> 08:30

1871. IZAŠAO LIST CRNOGORAC

Dan je novinara Crne Gore

U Crnoj Gori danas se obilježava Dan novinara, povodom 23. januara 1871. godine kada je izašao prvi broj lista Crnogorac.

Iz Sindikata medija (SMCG) kazali su da u Crnoj Gori prošle godine ni u jednom segmentu nije poboljšan ekonomski položaj zaposlenih u medijima niti su uslovi rada popravljeni na bilo koji način.

Oni su rekli da su zarade koje primaju novinari i dalje ispod državnog prosjeka i nedovoljne za normalan i pristojan život.

"To je i dalje tema kojom se bavi isključivo SMCG, dok poslodavci iz sektora medija ne žele o tome da pričaju i čak su prekinuli socijalni dijalog", navodi se u saopštenju.

Oni su podsjetili da su poslodavci jednostrano odlučili da obustave pregovore o novom Granskom kolektivnom ugovoru koje je SMCG inicirao 2016. godine.

"Tako je pogoršan ambijent u kojem rade zaposleni u medijima", navode iz SMCG.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović čestitao je Dan novinara, poželevši im dalje uspjehe u ostvarivanju osnovne misije da istinitim, etičkim i profesionalnim informisanjem građana, kontinuirano doprinose demokratizaciji društva i ukupnom napretku države.

On je kazao da su novinari imali veliki udio u transformaciji i demokratizaciji crnogorskog društva svih proteklih decenija, uključujući i proces obnove države, i njene integracije u NATO i evropske strukture.

"Takvo istorijsko nasljeđe obavezuje današnje generacije, da njegujući osnovne postulate profesije doprinose vraćanju njenog ugleda, na dobro i novinarstva i države, naročito u vremenu globalnih izazova i tehnoloških inovacija, kao i ekspanzije takozvanih lažnih vijesti i senzacionalizama", rekao je Đukanović.

On je poručio da će država do kraja biti posvećena zaštiti novinarskih poslenika, i obezbjeđivanju ambijenta u kojem će oni slobodno, objektivno i profesionalno moći da obavljaju svoj posao, u najboljem interesu države i svih građana.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović je naglasio da novinarska etika i objektivnost, uprkos kvantitetu moraju isplivati kao sušti kvalitet od kojeg ćemo svi imati koristi.

"Čuvajući ugled, profesionalnost i kreativnost struke, crnogorski novinari čuvaju sebe, a svoje medije i naše društvo prave boljim i pravednijim mjestom za život i egzistenciju", kazao je Brajović.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović je ocijenio da slobodni i odgovorni mediji koji rade u interesu javnosti treba da budu pravac razvoja Crne Gore.

"Crna Gora će u ovoj godini, revizijom medijskog zakonodavsta, nastaviti da kontinuirano kreira bolji ambijent za rad medija stvaranjem uslova za održiv i nesmetan rad medija i medijskih organizacija", najavio je Bogdanović.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković, novinarima i ostalim medijskim radnicima čestitao je 23. januar – Dan novinara, sa željom da nastave da uspješno ostvaruju važnu ulogu i misiju koju imaju u društvu.

Kako je rekao, na dan izlaska prvog broja lista Crnogorac, prilika je da se iznova upute poruke podrške nezavisnom, profesionalnom i slobodnom novinarstvu.

To je, smatra on, i prilika da se podsjeti na značaj koji mediji imaju u ostvarivanju ljudskih prava i sloboda, unapređenju vladavine prava i ostalih važnih činilaca društava razvijenih demokratija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније