Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

23. 01. 2019. 16:25   >>  19:09 1

RESPIRATORNA INFEKCIJA

KCCG: Desetomjesečna beba životno ugrožena

Desetomjesečna beba, koja je primljena u Institut za bolesti djece KCCG sa ozbiljnim respiratornim problemima, životno je ugrožena, priključena na mehaničku ventilaciju uz mjere intenzivne podrške i stalnog monitoringa vitalnih parametara, saopšteno je iz Kliničkog centra Crne Gore.

Kako navode u saopštenju, još nije poznat rezultat testa na grip, ali po kliničkom toku i RTG snimku pluća radi se o teškoj respioratornoj infekciji, te je u tom smislu ordinirana i adekvatna antibiotska, antivirusna  i simtomatska terapija. 

Iz KCCG poručuju da ostali pacijenti, koji su hospitalizovani u Institutu za bolesti djece (IBD), su stabilni i nisu životno ugroženi.

Dječak koji je preminuo prije dva dana kao i destetomjesečni dječak kojem, se ljekari bore za život nijesu vakcinisani protiv sezonskog gripa, jer po važećim preporukama ne spadaju u rizične grupe.

Dječak koji je preminuo prije dva dana, kao i destetomjesečni dječak, kojem se ljekari bore za život nijesu vakcinisani protiv sezonskog gripa jer po važećim preporukama ne spadaju u rizične grupe. Napominjemo da djeca nijesu u srodstvu.

“U IBD-u je umjereno povećan broj djece sa respiratornom siptomatologijom. Iako ostala hospitalizovana djeca nijesu životno ugrožena, zbog pozornosti, pojačli smo rad u Intezivnoj njezi sa još jednim pedijatrom kao i specijalistom anestezije sa reanimacije, da bi mogli maksimalno da odgovorimo epidemiološkoj situaciji. Ljekari su u stalnoj komunikaciji sa Institutom za javno zdravlje i pedijatrima u primarnoj zdrstvenoj zaštiti na nivou Crne Gore”, saopšteno je iz KCCG.

Ističu i da Klinički centar Crne Gore raspolaže sa dovoljnom količinom lijeka Tamiflu.

Apeluju na građane da poštuju savjete ljekara u cilju sprečavanja širenja gripa, a najefikasnija je zaštita vakcinacija, koja se u domovima zdravlja u Crnoj Gori sprovodi kontinuirano od oktobra za rizične grupe stanovništva za tekuću sezonu.

“Takođe apelujemo na građane da se pridržavaju opštih mjera prevencije, koje podrazumijevaju redovno provjetravanje prostorija, izbjegavanje bliskih kontakata sa oboljelima, izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima gdje boravi veliki broj ljudi, adekvatnu ishranu sa dosta svježeg voća i povrća i fizičku aktivnost. Molimo građane za razumijevanje i saradnju, kao i da se pridržavaju navedenih savjeta u cilju smanjenja obolijevanja od gripa”, poručuju iz KCCG.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније