Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

23. 01. 2019. 20:00 >> 19:32
4

DUVANSKA AFERA

"Afera nad aferama" srušila se kao kula od karata

Presudom suda u Bariju, stavljena je tačka na duvansku aferu. Nijedna optužba protiv bilo kojeg od crnogorskih državljana za šverc duvana nije dokazana pa su tako donijete i oslobađajuće presude. U Dnevniku podsjećamo na izjave sagovornika Televizije Crne Gore iz serijala o duvanskoj aferi, u kojima se, između ostalog ocjenjuje da ipak bez odgovornosti prolaze svi koji su tu aferu inicirali i kreirali, koji su je držali u fokusu pažnje i zloupotrebljavali u političke, medijske i druge svrhe.

Duvanska - afera nad aferama - nakon 18 godina srušila se kao kula od karata. Savršeno osmišljena, političko-obavještajno-medijska manipulacija dobila je svoj epilog posljednjom, oslobađajućom presudom krivičnog sektora Tribunala u Bariju. Presudom, kojom su crnogorski državaljani Branko Vujošević, Veselin Barović, Dušanka Pešić Jeknić i srpski državljan Andrija Drašković, oslobođeni svih optužbi za šverc duvana, dok je zbog zastare postupak protiv Branislava Mićunovića - obustavljen.

Afera koja je godinama potresala javnost, bila je predmet brojnih istraživačkih emisija. Sagovornici Televizije Crne Gore iz serijala o duvanskoj aferi ocijenili su da je imala političku i ekonomsku pozadinu. Govorili su o tome kome je i zašto u to vrijeme najviše odgovarala.

“Ne zaboravite da je Koštuničina vlada bila integralistička i reći ću slobodno , velikosrpska, i da je njima otcjepljenje ili nezavisnost CG bilo nešto što je nezamislivo potpuno i od čega su se užasavali i užasavaju se i dan danas. Tako da ima i taj politički ulog takođe,” istakao je Miloš Vasić, novinar nedjeljnika „Vreme“.

2009. sud u Bariju odustao je od istrage protiv nekadašnjeg premijera Mila Đukanovića. Naredne godine, optužbi je oslobođen nekadašnji potpredsjednik crnogorske Vlade Miroslav Ivanišević, uz obrazloženje Italijana da poslovi tranzita cigareta ne predstavljaju šverc, niti da su tranzitne takse prihod kriminalne organizacije, kako je to bilo prikazano optužnicom. Tada je Ivanišević kazao da je odbacivanje optužbe dokaz da Crna Gora nije utočište kriminalcima, te da je cilj afere bio da se spriječi obnova crnogorske nezavisnosti kao i da se degradiraju visoki crnogorski funkcioneri.

“Očigledno prolaze bez odgovornosti svi koji su tu aferu inicirali i kreirali, svi koji su je u fokusu pažnaje držali više od 10 godina, koji su je brutalno zloupotrebljavali u političke, medijske i druge svrhe, pritom zanemarujući da na taj način uništavaju nečije živote, karijere, stvarajući izmišljenu, karikiranu sliku o svemu tome,” saopštio je Miroslav Ivanišević, bivši potpredsjednik Vlade Crne Gore.

Prste su umiješale i strane službe, kazao je tada Ivanišević, kao i pojedine domaće političke partije, te opozicioni poslanici, mešu kojima i tada viskoi funkcioner SNP-a Vuksan Simonović, koji je navodne dokaze nosio, ne crnogorskom već direktno na ruke tužilaštvu u Bariju.

“Takođe ćemo se obratiti zagrebačkom dnevniku nacional da nam i on dostavi informaciju i eventualnu dokumentaciju sa kojom raspolaže a na temelju koje je objavljena čitava serija tekstova u kojima je optužen najviši vrh države CG,” saopštio je predsjednik Parlamentarne komisije Skupštine Crne Gore Vuksan Simonović.

“A o tome se najbolje izjasnio italijanski sud, koji ih je nazvao, citiram, "navodnim dokazima i pukim političkim insinuacijama političkih protivnika,""saopštio je bivši potpredsjednik Vlade Crne Gore Miroslav Ivanišević.

Dvije godine kasnije, nakon Ivaniševića, italijansko pravosuđe optužbi je oslobodilo i srpskog biznismena Stanka Subotića.

Duvanska afera nije bila jedina.....pratile su je i SČ, pa Telekom...za sve te afere, prije četiri godine u Skupštini tadašnji predsjednik Vlade Milo Đukanović kazao je da u najmanju ruku očekuje izvinjenje od svih onih koji su ih kreirali sa ciljem da kompromituju vlast.

“Preživjećemo i bez tog izvini, ali vjerujem da bi smo se zbog ponavljanja afera svi zajedno morali zapitati da li na najracionalniji način trošimo i svoju energiju i ono vrijeme koje su nam građani dali da radimo u interesu njihove dobrobiti”, tada je poručio predsjednik Milo Đukanović.

Nataša Mitrović, TVCG

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније