Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

25. 01. 2019. 18:51 >> 18:22

"ZNAČAJAN KORAK"

SDP pozdravlja inicijativu o neradnoj nedjelji

Socijaldemokratska partija pozdravlja inicijativu Ministarstva ekonomije koja ima za cilj da obezbijedi da nedjelja bude neradni dan u sektoru trgovine, što predstavlja značajan korak u rješavanju problema na kome SDP i USSCG insitiraju punih pet godina, kazao je član predsjedništva te partije Bojan Zeković.

"Ova inicijativa, koju je ministarka Sekulić najavila odgovrajući na naše poslaničko pitanje, predstavlja značajnu promjenu u ponašanju Ministatsrva ekonomije koje od 2013. ne izvršava svoju zakonsku obavezu, čime ugrožava prava desetina hiljada radnika na neradne praznične dane, ali i pravo onih privrednih subjekata kojima to zakon dozvoljava da u skladu sa zakonom dobiju dozvolu i organizuju rad u praznične dane, zbog čega smo postavili niz poslaničkih pitanja i inicijativa ka Socijalnom savjetu", kazao je Zeković.

Kako je istakao, iako se inicijativa ne odnosi na sve zaposlene, ta mjera rješava značajan problem najugroženije grupe zaposlenih - 37.000 u sektoru trgovine i pokazuje da u Ministarstvu ekonomije konačno postoji razumjevanje za problem desetina hiljada radnika.

"Dugo vremena čelni ljudi Ministarstva ekonomije i Ministarstva rada i socijalnog staranja su bili podrška kršenju prava radnika da je čak i Ombudsman ocijenio da ne vršeći svoju zakonsku obavezu `uskraćuje pravo poslodavcima da u skladu sa zakonom dobiju dozvolu za rad i organizuju rad u praznične dane`, što za posljedicu ima da oni `samovlasno organizuju rad u praznične dane... nezakonito obavezujući svoje zaposlene da rade u te dane kršeći njihova prava`", naglasio je Zeković.

On je rekao da takvoj praksi i nepoštovanju zakona, koja za posljedicu ima ugrožavanja prava desetina hiljada radnika i guranje poslodavaca u zonu kršenja zakona bez njihove krivice, konačno se ima namjera stati na kraj.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније