Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

28. 01. 2019. 07:05 >> 17:12
37

STRUKA KAŽE

Trebalo više promovisati crnogorski jezik

Dobijanje međunarodnog koda za crnogorski jezik jedan je od najznačajnijih događaja u istoriji Montenegristike, saglasni su profesori Adnan Čirgić i Milenko Perović. Prošla je godina od dobijanja koda, a ta činjenica, kako navode, nije dovoljno vrednovana u Crnoj Gori.


Dobijanje međunarodnog jezičkog koda za crnogorski jezik u kulturnom i lingvističkom smislu ima jednaku vrijednost kao što u političkom ima međunarodno priznanje Crne Gore.

Tim činom, podsjećaju sagovornici RTCG, Crna Gora dobila je međunarodnu ličnu kartu za sopstveni jezik.

"Nakon toga, sve su priče o dokazivanju ili osporavanju crnogorskog jezika isključivo dio politikanstva i ničega više. Sad smo na potezu mi, da iskoristimo tu činjenicu i da pokažemo da zbilja zaslužujemo da naš jezik bude jedan ravnopravnih jezika u porodici slovenskih jezika", kazao je dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Adnan Ćirgić.

Prošla je godine od dobijanja koda, no nažalost nije nastavljen rad na standardizaciji jezika, nije ništa urađeno na poštovanju crnogorskog jezika u državnoj administraciji, i nije nastavljen proces utemeljenja našeg jezika kao nastavnog predmeta. I mediji su zakazali, smatraju naši sagovornici.

"Jezička kultura uopšte u Crnoj Gori, a posebno jezička kultura u medijima, ne da nije dobila razvojeni podsticaj dobijanje međunarodnog jezičkog koda za crnogorski jezik, nego je na određeni način nazadovala, čak je postala poljem borbe protiv crnogorskog jezika i protiv njegovog međunarodnog priznanja", kazao je profesor Milenko Perović.

Čirgić, sa druge strane, smatra da bi za svijet to vjerovatno bila neobična činjenica.

"Ali znam kako stoje stvari u Crnoj Gori i koliko je u Crnoj Gori ljudi i ustanova koje se još uvijek nijesu pomirile sa činjenicom da je Crna Gora nezavisna država, to za nas onda i nije neko čudo", kazao je on.

I dok u CG često ignorišemo značaj unapređenja crnogorskog jezika, naš jezik dobio je ravnopravno mjesto u velikoj enciklopediji slovenskih jezika i lingvistika, koja se očekuje do 2020 godine, a čiji je jedan od urednika poznati lingvista Mark Grinberg. Jedinicu o crnogorskom radili su profesori fakulteta sa Cetinja.

To su neke dobre stvari koje su se desile jeziku od dobijanja koda do danas. Epohalan je to događaj u istoriji Montenegristike, i to ne treba zaboraviti.

"Vjerovatno će jednoga dana crnogorska politička, a s njom i crnogorska intelektualna elita biti u stanju da shvati vrijednost ovog velikoga dobitka", smatra Perović.

Anka Radović, RTCG

Пратите нас на

Коментари37

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније