Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

28. 01. 2019. 20:42   >>  20:44 4

LAŽNE VIJESTI

Online mediji prvi na udaru

Svjedoci smo svakodnevnog plasiranja lažnih vijesti (fake news). Zahvaljujući društvenim mrežama, "lažne vijesti" postale su globalni problem. Kako stati na put lažnim vijestima? Sagovornici emisije “Argumenti” na TVCG saglasni su da svaku informaciju treba provjeriti, prije objavljivanja, dodaju međutim da izvor mora biti kredibilan.

Urednik Portala RTCG Ilija Šuković kaže da Portal RTCG iz dana u dan bilježi sve veću posjećenost, baš zato što informacije koje objavljuje provjerava više puta i sa više strana.

“Mi smo najmlađi medij u ovoj kući. Svakodnevno imamo situaciju da se suočavamo sa lažnim vijestima, ali naš je posao da prepoznamo šta je to što možemo da objavimo. Treba promišljati da ne bi pogriješili. “Lažne vijesti” problem su i za kuću i za novinare, pa i za nas kao profesionalce. Spremni smo da uvjek prepoznamo šta moramo saopštiti, šta ne možemo, je li u informaciji sadržana namjera napada na nečiju ličnost. Imati iskustva, znači imati to šesto čulo. To je izazov, opravdavamo povjerenje koje su nam ukazali rukovodioci Javnog servisa. Moramo voditi računa o kredibilnosti izvora, i to radimo svakog dana”, saopštio je Šuković.

Šef vladine službe za informisanje Srđan Kusovac kaže da je danas posao mnogo teži, više lažnih vijesti jer je svakom dostupna mogućnost da svojim telefonom snima, a svoj računar da iskoristi i da pretvori u sajt i na njemu da objavljuje šta poželi.
“Svako može da pravi vijesti i da ih plasira. To je toliko uzelo maha da za samo nekoliko sekundi možete da plasirate video. Prije 50 ili 60 godina čekalo se čitavu noć da bi objavili neku vijest,” smatra Kusovac.

Koliko god da nam je moderna tehnologija olakšala život svjedoci smo da tehnologije sahranjuju novinarstvo, smatra Dragan Koprivica iz CDT-a, dodajući da su na udaru lažnih vijesti prvi baš on line mediji.

“Oni su brži od ostalih, smanjeno je vrijeme za provjeru. Tu se radi o finesama, od senzacionalističkih naslova koji nijesu u skladu sa tekstom, do lažnih vijesti koji su u sukobu sa kodeksom ili etiičkim standardima novinarstva,” kazao je Koprivica, dodajući da je najvažnije objaviti tačan tekst.

 Koprivica smatra da saopštenja ne treba prenositi integralno, što rade brojni mediji, kako kaže, i u Crnoj Gori.

"Jer šta je suština novinarskog posla u suprotnom", pita Koprivica.

"Ne možete ovdje političke partije direktno kriviti, postoji odgovornost urednika i tu treba oni svoje umijeće da pokažu. Odgovornost političkih partija je u nečemu drugo, i o tome se može govoriti na nivou države", smatra Koiprivica.

Šuković kaže da, ukoliko mediji odluči da tiraž gradi na "lažnim vijestima", to se vrati kao bumerang.

"Kredibilitet našeg novinara počiva na znanju i profesionalnom poštenju," rekao je Šuković dodajući da ako novinar nije siguran u tačnost informacije onda treba da sačeka.

"Mi ipak ne smijemo da griješimo kao drugi portali, imamo jasnu obavezu da sačekamo, provjerimo i objavimo", rekao je Šuković.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније