Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

rtcg.me/Beta [ Objavio: O.Z. ]

29. 01. 2019. 12:36   >>  12:06 1

INDEKS PERCEPCIJE KORUPCIJE

Crna Gora na 67. mjestu

Između korupcije i stanja demokratije u nekoj zemlji postoji uznemirujuća veza i zemlje sa visokom stopom korupcije imaju slabije demokratske institucije i politička prava, pokazao je novi Indeks percepcije korupcije 2018 koji je danas objavila organizacija Transparensi internešenel (Transparency International, TI).

Crna Gora je među 180 zemalja na 67. mjestu koje dijeli sa Grčkom i Senegalom, sa indeksom 45 na skali od 0 (veoma korumpirana) do 100 (veoma čista od korupcije).

Prije godinu dana Crna Gora je bila sa indeksom 46 bila na 64. mjestu među 180 zemalja i teritorija.

Od zemalja regiona, Slovenija se nalazi na 36. mjestu, Hrvatska je na 60, Srbija na 87, Bosna i Hercegovina 89, Makedonija i Kosovo dijele 93, a Albanija na 99. mjestu.

Indeks Crne Gore iznad svjetskog prosjeka

Crna Gora je u regionu Istočne Erope i Centralne Azije u kome samo jedna zemlja ima indeks percepcije korupcije veći od 50 (Gruzija) a sve ostale imaju 45 ili manje. Cio region posljednjih godina je u borbi protiv korupcije napravio veoma mali napredak, ocijenila je organizacija TI.

Uz Crnu Goru i Gruziju, indeks iznad svjetskog prosjeka (43) u regionu ima samo Bjelorusija (44).

Organizacija TI navodi da je Albanija, čiji je indeks povećan za pet poena u posljednjih pet godina na 36 u 2018, ove godine izgubila dva poena u odnosu na prethodnu.

Danska najmanje korumpirana zemlja

Na globalnom nivou, ove godine više od dvije trećine zemalja sa liste ima indeks ispod 50, a prosjek je 43 i podaci, uz neke izuzetke, pokazuju da većina zemalja nije napravila značajniji proboj u borbi protiv korupcije.

"Korupcija odbacuje demokratiju kako bi napravila začarani krug gde korupcija podriva demokratske institucije a slabe institucije sve manje mogu da kontrolišu korupciju", istakla je direktorka TI Patrisija Moreira.

Najmanje korumpirana zemlja u svijetu je Danska sa indeksom 88, a sledi Novi Zeland, dok su na dnu liste Somalija sa indeksom 10 i Sirija i Južni Sudan sa 13.

Najbolje rangirani region je Zapadna Evropa/EU sa indeksom 66 a najgora je Podsaharska Afrika sa indeksom 32.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније