Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B

29. 01. 2019. 20:43 >> 22:28
4

BROJ OBOLJELIH UDVOSTRUČEN

IJZ: Za sedam dana od gripa umrlo pet osoba

Od posljedica gripa za sedam dana u Crnoj Gori umrlo je pet osoba, saopštio je Institut za javno zdravlje. Četrdesetpetogodišnja pacijentkinja, peta je žrtva gripa ove sezone, a preminula je u Kliničkom centru Crne Gore.

Podsjetimo od gripa je preminuo dvoipogodišnji dječak, kao i tri starije osobe.

Iz Instituta za javno zdravlje saopštili su da je broj oboljelih od gripa od 21. do 27. januara udvostručen u odnosu na pretprošlu sedmicu.

“U Crnoj Gori u toku 4. nadzorne sedmice 2019. godine (21.01-27.01.2019.) prijavljeno je 386 osoba sa simptomima nalik gripu (ILI), što predstavlja incidenciju od 62,2/100 000 stanovnika. To je za dva puta veća vrijednost incidencije u odnosu na vrijednost iz prethodne sedmice, odnosno za tri puta veća vrijednost incidencije u odnosu na vrijednost za isti period prethodne godine”, saopšteno je iz IJZ.

Kako poručuju iz IJZ za sada se registruje epidemijsko javljanje sa niskim intenzitetom aktivnosti gripa.

"Nalazimo se u uzlaznoj fazi epidemije gripa i za očekivati je da će epidemija postići pik u narednim sedmicama, nakon čega će broj oboljelih postupno padati", poručuju epidemiolozi.

Najveći broj oboljelih od bolesti sličnih gripu je registrovan u uzrastu od 20-64 godine (230 oboljelih), a najviša incidencija registrovana je u uzrastu od 0-4 godine i u uzrastu od 5-14 godina, dakle među djecom predškolskog i školskog uzrasta.

Prema podacima Evropskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u evropskom regionu aktivnost gripa nastavlja da raste.

Od 46 zemalja koje su dostavile podatke o aktivnosti gripa širom evropskog regiona u 3. sedmici (period:14.01‐20.01.2019.) njih sedam je prijavilo da je aktivnost gripa na uobičajenom nivou za ovo doba godine, 22 zemalje su prijavile da je aktivnost gripa niskog inteziteta, 15 zemalja je prijavilo aktivnost gripa srednjeg intenziteta i dvije zemlje (Malta i Rumunija) su prijavile aktivnost gripa visokog inteziteta.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније