Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

31. 01. 2019. 09:45 >> 09:22

ADP ZID APELUJE

Ne isključivati korisnike s vodovodne mreže

Povodom Strategije upravljanja vodama, i nagovještaja da cijena usluga vodosnabdjevanja može porasti i do 40%, ADP-Zid apeluje na nadležne institucije, lokalne samouprave i preduzeća koja se bave pružanjem vodovodnih i sanitarnih usluga da ozbiljno razmotre posljedice koje mogu nastati usljed isključenja korisnika s vodovodne mreže.

Oni navode da voda nije samo ekonomski resurs, već i socijalna kategorija, jer pravo na vodu za piće predstavlja preduslov za ostvarivanje skoro svih drugih ljudskih prava.

"Pravo na minimalnu količinu vode neophodne za biološki opstanak i održavanje higijene je neotuđivo pravo, koje država mora da garantuje. Drastično povećanje cijena će se negativno odraziti na sva fizička i pravna lica, a najviše će biti ugrožene ranjive socijalne grupacije", saoptili su iz ADP ZID

UN je još 2010. na sjednici Generalne skupštine donio rezoluciju 64/292, kojom se države pozivaju da obezbjedie neophodnu finansijsku, logističku, tehnološku i ostalu podršku da voda za piće bude dostupna svima, stoga, smatramo da se drastičnim povećanjem cijena vodovodnih usluga odstupa od preporučene prakse, ali i prakse prosvjećenih naroda.

Skoro sve države članice Evropske Unije mogu sprovesti potpuno isključenje s vodovodne mreže, ali se to radi kao posljednja mogućnost, nakon što su sva raspoloživa ekonomska i pravna sredstva iskorišćenja, NAVODE ONI.

"U praksi, potpuna isključenja su rijetka, i traju par dana, jer to bude dovoljan podstrek potrošaču da plati neizmirena dugovanja. Međutim, ova praksa je gotovo nepostojeća kada se radi o slučajevima iz socijalno ugroženih populacija, i u većini država postoje mehanzmi na mjestu koji treba da spriječe negativne posljedice eventualnog isključenja s mreže nekog od pripadnika ovih populacija."

Iz ADP-Zid, saopštavaju da imaju dugogodišnju praksu rada na polju raznih socijalnih politika i prava, posebno s pripadnicima ranjivih socijalnih grupacija.

"Smatramo da isključenje s mreže vodosnabdjevanja predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava, od kojeg su nažalost najmanje zaštićeni pripadnici ranjivih socijalnih grupa. Crna Gora je po Ustavu država socijalne pravde, te je nužno obezbjediti odgovarajuće mehanizme kako bi se ova negativna praksa spriječila. Ovim se krši pravo na život i ugrožava opstanak pripadnika ovih populacija, i dovodi do slabljenja socijalnog mira i kohezije."

Podsjetili su da mehanizmi koji se mogu iskoristiti radi prevencije isključenja s vodovodne mreže su: obezbjeđivanje minimalne osnovne količine vode (između 20 do 50 litara po osobi), dopremanje cistjerni i drugih mobilnih vodnih stanica, ustupanjem pravne i logističke pomoći i iznalaženje drugih finansijskih načina za naplatu dugovanja.

"Posljednji mehanizam se može sprovesti kroz različito tarifiranje korisnika zavisno od njihovih primanja, stvaranje posebne budžetske stavke, opredjeljivanje minimalne osnovne količine vode za ranjive socijalne grupacije i drugo. Po mišljenju velikog broja eksperata za vodoprivredu, vodosabdjevanje ranjivih socijalnih grupa minimalnom količinom vode neophodne za život je relativno jeftina i tehnološki izvodljiva. Države članice Evropske Unije koriste makar neki od navedenih mehanizama, te apelujemo da se, shodno okolnostima i potrebama, iskoriste neki od dostupnih mehanizama radi sprječavanja isključenja s vodovodne mreže. Krajnji cilj bi bila potpuna zabrana isključenja, koja je normatiozvana u sistemima ljudskih prava, ali smatramo da za prvi korak u postizanju ovog cilja je potrebno pomoći ranjivim socijalnim grupama i na tome nadograditi sistem prevencije," zaključili su u ADP Zid.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније