Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

31. 01. 2019. 12:15 >> 12:34
1

PAŽIN

CG primjer u izvršavanju presuda Evropskog suda

Crna Gora može da posluži kao primjer mnogim drugim članicama Savjeta Evrope kada je riječ o izvršavanju presuda Evropskog suda za ljudska prava, ocijenio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin na otvaranju regionalne konferencije "Obaveza izvršenja odluka Evropskog suda za ljudska prava“ danas u Podgorici.

„Kao potpredsjednik Vlade i ministar pravde veoma sam ponosan jer Crna Gora prednjači među evropskim državama u blagovremenom, savjesnom i urednom izvršavanju presuda Evropskog suda za ljudska prava,“ saopštio je Pažin.

Naglasio je da Crna Gora treba da nastavi sa takvim dobrim i odgovornim odnosom prema presudama Evropskog suda za ljudska prava.

„Ali treba da budemo svijesni da je ipak najvažnije razvijanje i snaženja nacionalnih institucija za zaštitu ljudskih prava i sloboda, jer temeljan teret trebaju da snose nacionalne institucije, a zaštita ljudskih prava treba da se primarno ostvaruje na nacionalnom nivou.“

Ukazao je da nijedna presuda Evropskog suda za ljudska prava kojom je utvrđena povreda nekog od konvencijskih prava nije na štetu Crne Gore.

"Naprotiv, one nam daju smjernice u kom pravcu treba razvijati crnogorski pravni poredak, na koji način treba promovisati i snažiti ljudska prava i slobode u korist naših građana.“

Govoreći o značaju Evropske konvencije za ljudska prava, Pažin je ocijenio da je riječ o do sada najsofisticiranijem međunarodnom pravnom instrumentu za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

„Građanin postaje subjekt međunarodnog prava u procesnom smislu ravnopravan sa najsnažnijom od država i najbogatijom od vlada. Nijedan drugi međunarodni pravni instrument nije izvršio tako snažnu promociju ljudskih sloboda i prava kao Evropska konvencija", zaključio je Pažin.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније