Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

04. 02. 2019. 22:45 >> 22:13

U MINISTARSTVU NAUKE

Radionica o pametnoj specijalizaciji

Prva međunarodna radionica na Zapadnom Balkanu posvećena procesu pametne specijalizacije (S3), koju organizuju Ministarstva nauke Crne Gore i Udruženog istraživačkog centra Evropske komisije (JRC), biće održana sjutra u Podgorici.

Iz Ministarstva su kazali da je taj događaj, u kojem će učestvovati eminentni stručnjaci iz više od 15 država Zapadnog Balkana i Evrope, značajan za Crnu Goru u završnoj fazi izrade S3, radi razmjene znanja i iskustva sa predstavnicima Evropske komisije i drugim eminentnim stručnjacima.

Kako je najavljeno, na otvaranju radionice učesnicima će se obratiti ministarka nauke Sanja Damjanović, zamjenica generalnog direktora JRC-a Čarlina Vičeva i šef Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Aivo Orav.

Iz Ministarstva su podsjetili da je taj resor u proteklih 18 mjeseci realizovao brojne aktivnosti u postupku definisanja smjernica Strategije pametne specijalizacije (2018-2024), u kojem je participiralo oko 300 predstavnika državnih institucija, privredne i naučne zajednice i civilnog društva.

Kako su kazali, rezultat takvog sveobuhvatnog pristupa je identifikacija prioritetnih oblasti razvoja baziranog na nauci i inovacijama.

"Te oblasti su Obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost, Održiva poljoprivreda i lanac vrijednosti hrane, Novi materijali i održive tehnologije, Održivi i zdravstveni turizam i Informaciono-komunikacione tehnologije kao horizontalna platforma", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su pojasnili da predstoji formulacija vodećih inicijativa iz tih oblasti, čemu će poslužiti radionica koju organizuju.

Navode da je Crna Gora usvojila strateške smjernice, a da će do kraja marta usvojiti S3 strategiju s akcionim planom, čime će postaviti pravac svog budućeg razvoja ekonomije znanja.

"Bićemo prva država van granica Evropske unije koja će usvojiti S3 strategiju prema EU metodologiji koju pažljivo prati Udruženi istraživački centar Evropske komisije", istakli su iz Ministarstva nauke.

Proces je, kako su kazali, podrazumijevao korišćenje resursa dostupnih na JRC S3 platformi i obezbjeđenje ekspertske podrške.

"Neki od najvažnijih elemenata strategije su povezivanje tržišta u izabranim oblastima zajedno sa drugim regionima EU, internacionalizacija nauke, inovacija i poslovnih poduhvata, izgradnja naučno-inovacione infrastrukture i ljudskih resursa, intenzivna tranzicija ka ekonomiji znanja, privlačenje EU fondova kao i usmjeravanje javnih i privatnih investicija", zaključili su iz resora nauke.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније