Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

04. 02. 2019. 15:00 >> 15:17
21

BOŠKOVIĆ SAOPŠTIO

Kapino polje jedina opcija za vojni aerodrom

Nikšić je trenutno jedina opcija za preseljenje vojnog aerodroma, u slučaju da postojeći u Golubovcima ne bude više definisan kao mjesto posebne namjene za potrebe Vojske Crne Gore (VCG), saopštio je ministar odbrane Predrag Bošković.

Da bi se takva mogućnost realizovala, kako je kazao, neophodno je da Opština Nikšić prethodno na Kapinom Polju, gdje se nalazi aerodrom realizuje neophodne infrastruktrurne objekte koji se moraju definisati prije odluke o preseljenju.

Riječ je, kako je naveo, o izgradnji pristupnih puteva, izjednačavanju okolnih prostora sa aerodromom, s obzirom na to da ima i terenskih nedostataka, zaštiti prostora, kanalizaciji, trafostanici za kvalitetno napajanje strujom.

"To su neke predradnje koje je neophodno uraditi da bi mogli predložiti Vladi da donese konačnu odluku da li se vojni aerodrom iz Podgorice seli u Nikšić", rekao je Bošković, nakon razgovora sa čelnicima Opštine u Nikšiću.

Ministar je podsjetio da su krajem novembra bili u posjeti Nikšiću kada su počeli razgovori o sagledavanju mogućnosti preseljenja vojnog aerodroma Podgorica na Kapino Polje, jer postoje "intencije širenja civilnog aredroma u Podgorici koji je limitiran prisustvom vojnog aerodroma".

Bošković je ukazao i da Vojska želi da na Skladištu u Brezoviku kod Nikšića podigne kvalitet zaštite na "još veći nivo, za šta su potrebni određeni infrastrukturni uslovi, jer nedostaje trafostanica".

Tokom sastanka sa čelnicima Opštine, kako je kazao Bošković, utvrđeno je da je lokalna Agencija za planiranje i projektovanje uradila projekte za sve objekte posebne namjene za potrebe VCG i u Nikšiću, i ostalim lokacijama u Crnoj Gori.

"Taj ugovor se sprovodi i već sada radimo na nekoliko značajnih projekata sa Agencijom, a riječ je o Kasarni "Marko Miljanov Popović" u Maslinama, gdje se planira da bude centar bezbjednosnih snaga. Za nas rade i rekonstrukciju kasarne "Pero Ćetković" u Baru, buduću kasarnu u Andrijevici i sve što je potrebno za Vojsku u Nikšiću", rekao je Bošković.

Prema njegovim riječima, planira se i adaptacija objekata u Kasarni "13. jul" u Nikšiću.

"Prošle godine završili smo objekat šest u koji smo uložili 240.000 eura, a sada je završena kompletna tenderska procedura za objekat osam, za šta je vrijednost ugovorenih radova 210.000", naveo je Bošković.

Ministar je predočio da planiraju i izgradnju fiskulturne sale za potrebe Vojske, koju će moći koristiti i sportski klubovi u Nikšiću, s obzirom na to da su ograničeni prostori za značajan broj klubova u gradu.

Sa čelnicima lokalne uprave razgovarano je i o izgradnji stambene zgrade za pripadnike Vojske, ali i za službenike Opštine Nikšić, koja bi se gradila zajedničkim snagama uz Stambenu zadrugu "Odbrana" koju je Vojska kreirala.

"Takav projekat realizuje se i u Danilovgradu, a riječ je o aktivnostima čiji je cilj poboljšanje socijalnog, ali i radnog položaja zaposlenih u Ministarstvu i Vojsci, ali i od velikog interesa je i za Opštinu", ocijenio je Bošković.

On je iskazao zadovoljstvo što za partnera imaju Opštinu Nikšić "koja može da u veoma kratkom roku riješi značajna pitanja od interesa za Vojsku".

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović, rekao je da se nada da će u narednom periodu realizovati pitanja koja se odnose na aerodrom na Kapinom Polju, kako bi mogao da odgovori zahtjevima dijelom civilnog i vojnog vazduhoplovstva.

Grbović je naveo da su razgovarali i o projektovanju i rekonstrukciji vojnih garnizona i izgradnje objekata Generalštaba, i da treba ispoštovati predložene rokove, od kojih su neki hitni.

"Naša Agencija već radi na tome i nadam se da ćemo odgovoriti potrebama Vojske, koja će dalje realizovati te projekte", rekao je Grbović.

Govoreći o planiranoj stambenoj izgradnji, Grbović je rekao da je lokacija obezbijeđena, dok je za izgradnju sportske sale za rukomet na prostoru Garnizona u Nikšiću urađen projekat i trebalo bi da to bude brzo realizovano.

Prilog Darka Bulatovića, TVCG:

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније