Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Petra Božović, TVCG

04. 02. 2019. 17:18 >> 16:47

POTREBAN VEĆI PROSTOR

Prirodnjački muzej mora imati novu zgradu

Prirodnjački muzej Crne Gore nalazi se u prostoru od 260 metara kvadratnih, što nije ni blizu dovoljnog za sve aktivnosti zaposlenih, a kamoli za organizovanje izložbi. Planirana je izgradnja nove zgrade, ali u Ministarstvu kulture ne znaju kada će početi.

Zgrade muzeja su najčešće impresivna zdanja koja se nalaze na najboljim lokacijama, u skladu sa značajem koji imaju kao institucije kulture. Prirodnjački muzej Crne Gore nalazi se na Trgu Vojvode Bećir bega Osmanagića, u blizini Sat kule u Podgorici. Vlasništvo muzeja je samo prizemlje ove zgrade - 260 metara kvadratnih.

"Tu se nalazi sve, i depo i naše radne prostorije i radionice u kojima prepariramo naš prirodnjački materijal, izložbeni prostor naravno nismo bili u mogućnosti da u ovako maloj kvadraturi obezbijedimo", kazala je za TVCG Lidija Polović, direktorica Prirodnjačkog muzeja.

Prirodnjački muzej Crne Gore najmlađa je institucija te vrste u regionu, osnovana 1995.godine, vijek kasnije od takvih muzeja u Beogradu i Sarajevu. Posjeduje 15 zbirki, koje su zbog nedostatka izložbenog prostora pohranjene u depou. I u Ministarstvu kulture Crne Gore su saglasni da Prirodnjački muzej mora imati novu zgradu, pa je rješavanje tog pitanja uvršteno u kapitalni budžet do 2020.godine.

"Detaljnim urbanističkim planom „Nova Varoš 2“, Glavni grad Podgorica, opredijeljena je urbanistička parcela, koja je dio planske površine koji se prostire između raskrsnice Bulevara Ivana Crnojevića sa ulicom 19. decembra sa zapadne strane i ulicom Rista Stijovića sa istočne, i istom ide ka visokim kotama Park šume".

U Ministarstva kulture, međutim, ne znaju kada će početi izgradnja zgrade Prirodnjačkog muzeja, a dok čekaju, direktorica obećava izložbu krajem februara u iznajmljenom prostoru iza zgrada kvarta "Pejton" u Podgorici.

"Biće predstavljena cjelokupna priroda Crne Gore s obzirom da znamo da je Crna Gora jedno od područja koja ima najbogatiji geo i biodiverzitet u Evropi, zaista imamo šta da predstavimo", navea je Polović.

Prirodnjački muzej je ustanova koja je neophodna svakoj zemlji, jer prikazuje raznolikost biljnog i životinjskog svijeta. Obavezan je dio obrazovnog programa, kao i turističke ponude svih većih gradova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније