Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

05. 02. 2019. 16:18 >> 15:47
2

ČUVANJE GRANICA

CG parafirala sporazum o saradnji sa Fronteksom

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić i evropski komesar za unutrašnja pitanja i migracije Dimitris Avramopulos parafirali su danas u Briselu Sporazum između Crne Gore i Evropske unije o aktivnostima koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Fronteks).

"Sporazum sa Fronteksom će doprinijeti unapređenju granične bezbjednosti i zajedničkoj borbi protiv ilegalnih migracija, a, samim tim, i još boljoj zaštiti naših granica od svih oblika kriminala", izjavio je ministar Nuhodžić na zajedničkoj konferenciji sa Avramopulosom.

Prema njegovim riječima, kada su u pitanju zemlje Zapadnog Balkana, upravo je jedan od prioriteta u Strategiji proširenja Evropske unije jačanje operativne i strateške saradnje na polju granične bezbjednosti.

"A prilog tome jeste i današnje parafiranje sporazuma sa evropskom agencijom Fronteks. Na ovaj način, Crna Gora nastavlja da politike u oblasti migracija i upravljanja granicama koordinira sa politikom Brisela", istakao je Nuhodžić.

Zajednička politika na dobrobit građana i CG i EU

Nuhodžić je izrazio zahvalnost Evropskoj komisiji i komesaru Avramopulosu na dosadašnjoj podršci Crnoj Gori u oblasti vladavine prava, a posebno u implementaciji Šengenskog akcionog plana.

"Ekspertska i druga pomoć Crnoj Gori je sigurno jedna od boljih investicija. Jer je kroz nabavku materijalno-tehničkih sredstava i opreme, pojačan nadzor granice i unaprijeđen rad naše Granične policije, što je rezultiralo efikasnijom borbom protiv prekograničnog kriminala i konkretnim rezultatima", saopštio je Nuhodžić. On je ukazao na značaj činjenice da je naša zemlja i članica NATO-a.

Podsjetivši da Crna Gora, kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, koja treba da otvori još samo jedno pregovaračko poglavlje, u potpunosti dijeli sa svojim partnerima bezbjednosne izazove i sprovodi zajedničku evropsku politiku bezbjednosti. Rekao je da naša zemlja to čini na dobrobit i sigurnost ne samo svojih građana nego i građana cijele Evropske unije.

 

Avramopulos: CG faktor stabilnosti u regionu

Komesar Avramopulos je iskazao zahvalnost Vladi Crne Gore na naporima da se pravovremeno sprovedu sve procedure za parafiranje sporazuma o statusu između Crne Gore i Evropske unije o aktivnostima Fronteksa.

"Izazovi sa kojima se suočavama su zajednički i jedini pravi način da im se suprotstavimo jeste da radimo zajedno", naglasio je Avroamopulos.

On je istakao da je sporazum značajan za Crnu Goru i pozitivno ocijenio aktivnosti koje Crna Gora spovodi u oblasti migracija i upravljanja graničnom bezbjednosšću. Takođe, dodao da su statusni sporazumi zemalja sa Fronteksom dio procesa približavanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

"Crna Gora je dio evropske porodice", rekao je komear Avramopulos.

Dodao je da svi zajedno u Regionu treba da rade na suzbijanju svih vidova kriminala.

"Crna Gora, iako mala država, jeste faktor stabilnosti u regionu. Evropska komisija će nastaviti da pruža punu podršku daljim naporima Vlade Crne Gore na ostvarivanju članstva u Evropskoj uniji, posebno na polju borbe protiv organizovanog kriminala, ilegalnih migracija i terorizma", naveo je Avramopulos, ističući da Crnu Goru smatra prijateljskom zemljom u regionu i pravom evropskom zemljom.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније