Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 08. 2013. 19:14   >>  19:14 3

FORUM PROGRES I QUEER

Tražiće legalizaciju gej brakova

Nevladine organizacije koje zastupaju interese i prava gej populacije rade na tome da se u Crnoj Gori ozakone istopolne zajednice. Iz LGBT Foruma Progres kažu da je u zemlji, u kojoj LGBT zajednica ne uživa ni osnovna prava, rano da se traži legalizacija gej brakova. Tako, međutim, ne misle u NVO Queer Montenegro jer, kako kažu, za poštovanje ljudskih prava nikad nije rano.

U zemlji gdje veliki broj građana zapravo ni ne zna šta su ljudska prava, tražiti legalizaciju istopolnih brakova bilo bi, za sad, previše, smatraju u Forumu Progres. 

"Jeste rano, za brakove je rano. Ja ne uživam ni osnovno pravo u ovoj zemlji ali ne da tražim da se brak legalizuje. On se može nekako i legalizovati ali je pitanje ko će ga koristiti i da li će to uopšte biti dozvoljeno", rekao je za Atlas TV Zdravko Cimbaljević.

Ipak, na legalizaciji istopolnih brakova već se radi, dodaje on. 

"Mi idemo postepeno, ipak moramo biti svjesni trenutka u društvu.  Tako da smo mi već pokrenuli nacionalnu debatu uopšte o istopolnom partnerstvu i registrovanom partnerstvu", navodi Cimbaljević.

A predata je i inicijativa koja podrazumijeva da sva prava koja imaju supružnici, dobiju i osobe iz istoplnih zajednica, poručuju iz NVO Queer Montenegro.

"Inicijativa je predata, podržana je od velikog broja LGBT osoba, šta se dešava ne znamo, očekujemo da nas institucije kontaktiraju. Ono što znamo jeste da država planira da u toku narednog perioda radi na zakonskom rješenju o istopolnim zajednicama", pojašnjava Danijel Kalezić iz te NVO.

Kalezić ističe da nije rano da se traže gej brakovi jer, „ne postoji vrijeme za ljudska prava. 

“Vrijeme za ljudska prava je sad i odmah. Međutim, u ovom trenutku ne postoji politička volja da se brak kao institucija otvori i za osobe koje su u istopolnim zajednicama. Ali ono što je realno je kreiranje zakonskog rješenja koje će biti svojevrsna zamjena instituciji braka", rekao je on.

Zakon je međutim jedno, a praksa drugo. Iskustvo iz Budve je pokazalo da LGBT zajednica u Crnoj Gori ne može slobodno da živi. Cimbaljeviću i mjesec nakon Parade ponosa, stižu prijetnje. 

"LGBT zajednica se ne osjeća sigurno, ja svakodnevno i dalje dobijam prijetnje, još čekam šta će biti sa njima, nemam nikakve novosti o tome", rekao je Cimbaljević.

Dodaje i da je razočaran to što je tridesetak ljudi, koji se sumnjiče za remećenje javnog reda i mira tokom Parade ponosa u Budvi, dobili samo prekršajnu prijavu. 

"Što znači da mi za tužioca nismo ljudi kojima treba dati veću pažnju ili jednaku kao i ostalim manjinama. Da je neko rekao "Ubij, zakolji" neku drugu manjinu, ne sumnjam da bi tužilac odmah reagovao i krivično gonio", smatra Cimbaljević.

Ipak, razočaranje ili strah neće spriječiti održavanje Prajda u Podgrici, koji je najavljen za kraj oktobra. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније