Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Anadolija [ Objavio: O.Z. ]

07. 02. 2019. 13:31 >> 16:20

IZVJEŠTAJ SINDIKATA MEDIJA

Svaki treći novinar ne zarađuje ni 400 eura

U Crnoj Gori nema napretka u odnosu na prethodne godine kada je u pitanju bezbjednost novinara, saopšteno je danas iz Sindikata medija Crne Gore. Istraživanje Sindikata medija je pokazalo da svaki peti novinar nije slobodan da se učlani u sindikat, svaki treći ne prima ni 400 eura.

Na konferenciji za novinare u Podgorici danas je predstavljen izvještaj o indikatorima nivoa medijskih sloboda i bezbjednosti novinara u 2018. godina.

Iz Sindikata medija je saopšteno da je od jula 2017. do juna 2018. godine Uprava policije Crne Gore evidentirala devet događaja koji se odnose na napade na zaposlene u medijima i na imovinu medija.

"Od 2014. do danas, u Crnoj Gori su se desila 33 incidenta koji se odnose na napade na novinare i imovinu medija", kazala je Marijana Camović, predsjednica Sindikata medija Crne Gore.

Analizirajući bezbjednost novinara u Crnoj Gori, Camović ističe da je Crna Gora nazadovala u odnosu na prethodne godine.

"Ako imamo u vidu da smo prošle godine imali pokušaj ubistva novinarke Olivere Lakić, onda smo nazadovali. Vratili smo se u vrijeme kada su napadi na novinare bili nešto što se podrazumijevalo. U međuvremenu ni jedan od drastičnih slučajeva nije rasvijetljen, osim kada je u pitanju novinarka Jelena Jovanović, ali taj slučaj je morao biti razriješen, jer je njoj čovjek prijetio u redakciji. Kada je u pitanju bezbjednost novinara, ili stagniramo ili se vraćamo unazad. Nikakvog napretka nema", kaže Camović.

Govoreći o zakonodavnom okviru koji se tiče medijske zajednice u Crnoj Gori, Camović je kazala da se krenulo sa izmjenama Zakona o medijima i Zakona o nacionalnom javnom emiteru, Televiziji Crne Gore.

"Planirane su novosti kada je u pitanju registracija medija, kao i transparentnost novca kojeg mediji dobijaju od države. Novi zakon o medijima predviđa i izmjene u dijelu zaštite izvora, pa će prema novom zakonu, novinari biti u obavezi da kažu odakle im informacija koja se odnosi na krivična djela, za koja je zatvorska kazna veća od pet godina. To je nešto sa čime mi nijesmo saglasni“, kazala je Camović.

Na današnjoj konferenciji je saopšteno da prema podacima Sindikata medija, u Crnoj Gori u medijima radi oko 1.350 ljudi, od čega 800 novinara.

Bojana Laković Konatar je kazala da je 2017. godine, prema zvaničnim podacima u crnogorskim medijima radi 1.350 ljudi a pretpostavlja se da u crnogorskim medijima radi 800 novinara.

"Kada su u pitanju zarade, one su često neredovne i nedovoljne, a u velikom broju slučajeva kasne. Veliki problem predstavljaju i prekovremeni rad i rad na „crno“", rekla je Laković Konatar, predstavljajući rezultate ankete.

kako je rekla, istraživanje Sindikata medija je potvrdilo da su plate novinara ispod državnog prosjeka.

»Više od trećine anketiranih novinara (35 odsto) prima platu od 400-500 eura, a svaki treći novinar prima manje od 400 eura. Svaki peti novinar može se pohvaliti platom koja je od 500-600 eura, a svega 12,5 odsto novinara prima platu koja je veća od 600 eura", rekla je Laković Konatar.

Kako je navela, čak 63 odsto ispitanika kazalo je da se radno vrijeme novinara u nekoj mjeri povećalo u prethodnom periodu.

"Mišljenje da je ekonomski položaj novinara oslabio imaju najviše novinari privatnih medija. Skoro 15 odsto anketiranih prinuđeno je da osim novinarstva radi i neki drugi plaćeni posao", rekla je Laković Konatar.

Prema rezultatima ankete, svaki peti novinar nije slobodan da se učlani u sindikat, pokazala je ovogodišnja anketa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније