Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

08. 02. 2019. 17:21 >> 16:48

POHVALE IZ BRISELA

CG pripremila Strategiju pametne specijalizacije

Crna Gora je za kratko vrijeme uspjela da pripremi kvalitetnu Strategiju pametne specijalizacije, čime je stekla uslove da najvjerovatnije postane prva pridružena zemlja koja će je usvojiti, ocijenio je evropski komesar za nauku i inovacije, Karlos Moedaš.

Kako je saopšteno iz Ministarstva nauke, ministarka Sanja Damjanović boravi danas u zvaničnoj posjeti Briselu, gdje se srela sa Moedašom.

Damjanović je predstavila trenutni status aktivnosti na regionalnom projektu “Uspostavljanje Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope -SEEIIST”.

Ona je, kako se navodi, ukazala na pripremne aktivnosti za početak sljedeće faze projekta, Faze izrade detaljne Studije dizajna, koju će Evropska komisija (EK) – Generalni direktorat za istraživanja i inovacije (DG RTD), podržati sa milion EUR.

„Ministarka je pozvala komesara Moedaša na Kick-off sastanak koji će označiti početak Faze izrade Studije dizajna, a koji će održati u Crnoj Gori polovinom godine“, kaže se u saopštenju.

Damjanović je predstavila i napredak u procesu izrade Strategije pametne specijalizacije, ističući potpunu posvećenost Crne Gore ovom važnom zadatku koji realizuje, uz podršku Generalnog direktorata, Udruženi istraživački centar (JRC).

„Na kraju, ukazala je na značaj Instrumenta za podršku politikama (PSF) Evropske komisije, putem koga Crna Gora radi na unapređenju nacionalnog inovativnog ekosistema, sa posebnim fokusom na inovativne startapove“, kazali su iz Ministarstva.

Moedaš se, kako su naveli, zahvalio Damjanović na detaljnoj informaciji o napretku Pripremne faze SEEIIST projekta, za koju je Evropska komisija obezbijedila prva sredstva.

„Kako bi realizacija ove faze počela do sticanja uslova za korišćenje sredstava za te namjene u okviru EU Okvirnog programa za istraživanja i inovacije Horizont 2020“, kaže se u saopštenju

Navodi se da je Moedaš sa zadovoljstvom prihvatio učešće na Kick-off sastanku koji će biti održan u Crnoj Gori.

„Pohvalio je napredak u procesu pripreme Strategije pametne specijalizacije, posebno ističući da je Crna Gora za veoma kratko vrijeme uspjela da pripremi kvalitetan strateški dokument, čime je stekla uslove da najvjerovatnije postane prva pridružena zemlja koja će usvojiti ovu strategiju“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je Moedaš iskazao zadovoljstvo što je Crna Gora na najbolji način iskoristila PSF instrument u kontekstu osnove za izradu nacionalnog okvira za kreiranje boljeg ambijenta za inovativnu djelatnost u državi.

Iz Ministarstva su kazali da će finalni izvještaj eksperata EK koji su bili angažovani putem tog instrumenta biti predstavjen u Crnoj Gori 25. marta, kada će događaju, u ime EK, prisustvovati Zamjenica generalnog direktora za istraživanja i inovacije, Signe Ratso.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније