Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila J.B.Č. ]

10. 02. 2019. 16:45   >>  18:45 2

KCCG

Servis "potvrdi - otkaži pregled" opravdao očekivanja

Servis "potvrdi - otkaži specijalistički pregled", Ministarstva zdravlja opravdao je očekivanja nadležnih. Za gotovo godinu pozvano je 40.000 pacijenata od kojih je 1.600 otkazalo pregled, što je omogućilo nove termine ljekarima u domovima zdravlja. Na ovaj način riješen je problem KCCG, jer prije uvođenja ovog servisa do 40 odsto pacijenata nije dolazilo na zakazani pregled.

Već više od godinu zakazivanje i specijalistički pregledi u KC se zakazuju pomoću servisa Potvrdi - otkaži. Govorni aparat poziva pacijenta šest dana prije zakazanog pregleda, a oni znaju kako treba da odgovore na taj poziv.

Na uvođenje ovog servisa Ministarstvo zdravlja se odlučilo zato što statistika kaže da prije njegovog uvođenja skoro 40 odsto pacijenata se nije pojavilo na pregled u zakazanom terminu.

"Došli smo do jednog rješenja koje služi kao način da se pacijent podsjeti da ima zakazan preged u određenom terminu, jer veliki broj njih zaboravi i da ima trmin. A na drugoj strani da se pruži mogućnost pacijentima koji su već odradili pregled da mogu da ga otkažu i oslobode termin za nekog drugog", kazala je Vesna Miranović iz Ministarstva zdravlja.

Skoro godinu od uspostavljanja servisa, statistika kaže da je opravdao očekivanja.

"U periodu od 15.06.2018. do 28.02. uspjeli smo da ostvarimo preko 40.000 poziva ka pacijentima. Oni su nam u 1.647 slučajeva rekli da ne žele taj termin, tako da je novih 1.600 termina već bilo na raspolaganju ljekarima na primarnom nivou", dodsala je Miranović.

Sistem zakazivanja na taj način štedi novac, ali i vrijeme pacijenata.

"Nema povratka na staro, nećemo dozvoliti da u 21. vijeku pacijenti sa Žabljaka dolaze u KCCG nekog dana u mjesecu da bi samo zakazali pregled. Na taj način ne cijenimo ni njihovo vrijeme, ni njihovo zdravsteveno stanje u kojem se nalaze, niti finansijska sredstva koja se izdvajaju za putne troškove", kazala je Miranović.

Na kraju podsjećanje - pacijentima se tri puta daje mogućnost da odgovore na poziv. Ukoliko to ne urade gube zakazani termin.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније