Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

10. 02. 2019. 21:06 >> 20:33

IAKO NAJOPTEREĆENIJI

Upravni sud sve efikasniji

Sudije Upravnog suda ubrajaju se u najopterećenije sudije u odnosu na broj predmeta, no ipak u protekloj godini završeno je 50 odsto više posla nego lani. Sudski savjet, cijeneći te okolnosti prihvatio je zahtijev tog suda, pa je u toku konkurs za izbor još dvoje sudija.

U 2017. godini priliv predmeta u Upravnom sudu bio je udvostručen, dok je u protekloj godini iznosio 9.112, pa su tako sudije Upravnog suda imale prosječno po 1.400 predmeta. No, opterećenost nije uticala na efikasnost rada.

"Tako je u prošloj godini rješeno 9.450 predmeta što je 50 odsto više nego 2017. godine, moramo da se pohvalimo da sada sud spada u red ažurnih sudova", kazala je predsjednica Upravnog suda Branka Lakočević.

Opterećenost Upravnog suda u proteklom periodu uticala je na njegovu ažurnost, no prekovremenim radom i dolaskom novih sudija, taj sud je ipak u protekloj godini uspio da bude ažuran.

Upravni spor je hitan, pa je sve više i zahtijeva za suđenje u razumnom roku.

"I tu je izražen trend povećanja. U prošloj godini je podnijeto 97 zahtijeva dok je godinu ranije taj broj iznosio 23", kazala je Lakočević.

U saradnji sa stranim ekspertima u toku je analiza kako bi se ubrzalo postupanje u upravnim sporovima. Jedan od zaključaka je da je neophodna izmjena zakona. I statistika oko broja potvrđenih odluka od strane Vrhovnog suda isto tako se popravlja, kaže naša sagovornica.

"I tu se poboljšala statistika 96,8 odsto što je potvrđenih odluka, dok ih je ukinuto svega 3,1 odsto", dodala je Lakočević.

Sudski savjet, cijeneći opterećenost sudija, usvojio je zahtijev Upravnog suda, tako da je u toku konkurs za još dvoje sudija, pa se očekuje još brže rješavanje predmeta.

Tijana Ćoso, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније