Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

13. 02. 2019. 15:29   >>  15:33

KOVAČEVIĆ I VUKOVIĆ

Potpisali Inicijativu za očuvanje Donje Zete

Inicijativu za očuvanje rijeke Donje Zete i izradu Studije zaštite za proglašavanje zaštićenog prirodnog dobra tog područja potpisali su danas predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević i gradonačelnik Glavnog grada Ivan Vuković.

Kovačević je kazala da je današnji dan veliki za Opštinu Danilovgrad.

„Ovo je primjer dobre saradnje i zajedničkim snagama, podrškom nadležnih državnih organa, ćemo uraditi jedan veliki posao i brzo, do 9. decembra, ćemo imati urađenu Studiju, u skladu sa dogovorom sa direktorom iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, sa kojom ćemo se na svečanoj sjednici Skupštine Opštine dičiti“, istakla je Kovačević.

Ona je kazala da, rijeka pruža čovjeku brojne usluge – vodu za piće, vodu za navodnjavanje, hranu, građevinski materijal, obezbjeđuje prostor za odmor i turizam.

„Zato je rijeka Zeta, rijeka od životnog značaja za naše lokalne zajednice. Ona je bila i jeste jedan od osnova za razvoj privrede, poljoprivrede, turizma i kulturnog razvoja Danilovgrada. Da bi se Danilovgrad dugoročno razvijao, rijeka Zeta mora biti zaštićena“, poručila je Kovačević.

To znači da, kako je kazala, čovjek treba da služi rijeci, ništa manje nego rijeka čovjeku.

„Zaštitom Zete stvorićemo predulove za upravljanje ovim prostorom u korist svih, a najviše onih koji žive na njenim obalama. Ispuštanje otpadnih voda, krivolov na rijeci Zeti će postati prošlost“, navela je Kovačević, prenosi PR centar.

Vuković je ocijenio da potpisivanjem inicijative za očuvanje rijeke donje Zete i izradu Studije zaštite za proglašenje zaštićenog prirodnog dobra, Glavni Grad i Danilovgrad pokazuju „najviši stepen odgovornosti prema održivom razvoju i prirodnim bogatstvima sa kojima ta dva grada raspolažu“.

„Ovo je, prije svega, svojevrstan ugovor sa građanima. Naša je obaveza, kao lokalnih uprava da ne zanemarujući prisustvo brojnih privrednih subjekata na obalama Zete, stvorimo formalno-pravne uslove da zaštitimo Zetu i da njenu okolinu razvijamo u skladu sa inicijativom održivog razvoja“, istakao je Vuković.

On je pozvao građane, „prije svega zaštitare prirode, bez obzira na sektor iz kojeg dolaze, da skupa u praksi učinimo sve kako bi rijeka Zeta i dalje bila jedinstveno prirodno blago koje nas povezuje“.

„Iznad svega, ovo je značajan korak koji zajedno sa nadležnim državnim institucijama činimo kako bismo Zetu sačuvali za buduće generacije“, rekao je Vuković.

Generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu, Ivana Vojinović, ocijenila je da Opština Danilovgrad i Glavni grad Podgorica, potpisivanjem današnje Inicijative, prave veliki iskorak i iskazuju, kako je navela, punu odgovornost i spremnost za suprotstavljanjem brojnim izazovima i prijetnjama sa kojima se suočavaju zaštićena područja.

„Sa ovoga mjesta, danas šaljemo jasnu sliku i posvećenost Crne Gore da dostigne balans između zaštite prirode i održivog socijalno-ekonomskog razvoja“, istakla je Vojinović.

Ona smatra da je, sinhronizovanom i kontinuiranom akcijom na svim nivoima, uključenjem Vladinih, nevladinih, stručnih, naučnih institucija i svih dobronamjernih pojedinaca, kojima je prirodna i kulturna baština Crne Gore bliska, moguće postići da država bude uspješan model suživota ljudi i prirode.

„Time na direktan način doprinosimo nastavku viševjekovne tradicije razvoja lokalnih zajednica uz očuvanje autentičnih prirodnih i kulturnih vrijednosti“, kazala je Vojinović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније