Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

14. 02. 2019. 06:41   >>  16:49 3

POSLJEDNJE TRI GODINE

Skočila potrošnja ljekova u Crnoj Gori

Potrošnja ljekova u Crnoj Gori iz godine u godinu je u porastu, potvrđuju podaci Fonda za zdravstveno osiguranje, prema kojima je trošak za ljekove i medicinska sredstva za tri godine porastao za oko 17 miliona eura.

Podaci dostavljeni Dnevnim novinama pokazuju da je Fond za ovu godinu obezbijedio 72,5 miliona eura za ljekove i ostala medicinska sredstva.

Godinu ranije, oni su koštali Fond 64,13 miliona eura, a to je za čak 8,4 miliona eura više u odnosu na 2017. godinu.

“U Budžetu Fonda za 2019. opredijeljena su sredstva za ljekove i ostala medicinska sredstva u iznosu od 72.500.000,00 eura, što je za 3.170.000,00 ili 4,57 odsto više od rebalansa za 2018”, saopštio je Dnevnim novinama PR Fonda zdravstva Amer Ramusović.

Pomenuti novac se odnosi na obezbjeđivanje ljekova na recept građanima preko državnih i privatnih apoteka sa kojima Fond ima zaključen ugovor i medikamenata za potrebe javnih zdravstvenih ustanova, na osnovu važeće Liste ljekova, kroz bolju snabdjevenost apoteka i primjenu savremenih ljekova za liječenje onkoloških, hematoloških, transplantiranih i drugih pacijenata i medicinskih sredstava u terapiji i dijagnostici, među kojima su implantati, reagensi, hormoni, materijal za dijalizu, vakcine i filmovi u zdravstvenim ustanovama.

“Savremena medicina je skupa, skupa je dijagnostika, skupi su ljekovi i svakim danom se sve više otvaraju mogućnosti za novim i skupljim metodama liječenja, što rezultira rastom ovih troškova”, kaže Ramusović.

Kao jedan od glavnih razloga povećane potrošnje, u Fondu navode veću dostupnost ljekova i bolju snabdjevenost tržišta, prije svega zbog donošenja nove Liste ljekova, koja je u primjeni od marta 2018. godine, a kojom su uvedeni novi ljekovi i posebno skupi ljekovi za savremene terapije u liječenju osiguranih lica Fonda.

“Takođe, uključivanjem privatnih apoteka u mrežu zdravstvenih ustanova obezbijeđena je bolja snabdjevenost ljekovima, sa izuzetkom sporadičnih slučajeva iz objektivnih razloga, na primjer ako proizvođač obustavi proizvodnju, ali je istovremeno došlo do porasta troškova ljekova izdatih na recept”, kaže Ramusović.

Nova Lista ljekova, koja je revidirana dva puta tokom prošle godine, proširena je sa više od 100 novih ljekova.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније