Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

14. 02. 2019. 13:15 >> 12:46

SUZBIJANJE VANPIJAČNE PRODAJE STOKE

Kontrole svakodnevne, punkt i na Bioču

Operativni tim koji je formiran kako bi pratio i suzbijao vanpijačnu prodaju stoke svakodnevno obilazi lokaciju Stočne pijace, a na Bioču je uspostavljen i kontrolni punkt na kojem se zaustavljaju kamioni i provjerava da li transportovana stoka ima potrebnu dokumantaciju.

Problem vanpijačne prodaje, kako saopštavaju iz službe Tržnice i pijace, najizraženiji je na lokaciji Stočne pijace ponedjeljkom i četvrtkom, pa su tim danima i kontrole pojačane.

Tim je sastavljen od predstavnika Veterinarske inspekcije, Centra bezbijednosti Podgorice, Komunalne inspekcije, Komunalne policije i Tržnica i pijaca.

Unutar Stočne pijace može se prodavati isključivo registrovana i zdrava stoka, jer zaposleni na ulazu kontrolišu dokumentaciju o porijeklu i zdravstvenom stanju stoke.

"Da bi prodavac ušao sa stokom na pijačni prostor, mora ispuniti nekoliko uslova. Svako grlo mora biti obilježeno ušnom markicom, na kojoj se nalazi identifikacioni broj kojom se potvrđuje da je grlo registrovano, Za svako grlo mora posjedovati pasoš, koji sadrži podatke o porijeklu stoke, vlasništvu, broj ušne markice, datum rođenja i drugo i svako grlo mora posjedovati veterinarsko uvjerenje o zdravstvenom stanju životinje, kojim se potvrđuje da se radi o zdravoj i ispravnoj stoci, a koje ne smije biti starije od 10 dana" naglašavaju iz Glavnog grada.

U cilju doprinosa na suzbijanju vanpijačne prodaje i stimulisanju prodavaca da stoku prodaju na prostoru koji je namijenjen i uređen za tu namjenu, gradsko preduzeće Tržnice i pijace su od januara 2018. godine, umanjile cijene za korišćenje prodajnog prostora za prodaju krupne i sitne stoke na Stočnoj pijaci, pa one sada iznose 50 centi za ovce, koze, svinje, jagnje i jare, 1 euro za tele, magare i svinje preko 50 kg, dok za kravu ili konja treba izdvojiti dva eura.

"Pored prodaje iz boksova, na pijaci postoji mogućnost i prodaje stoke iz vozila sa prikolicama, odnosno sa kamiona, što prodavci najčešće koriste za prodaju svinja i ovaca. Stočna pijaca ispunjava sanitarno tehničke uslove za prodaju stoke, u okviru objekta je sanitarni čvor, voda za pranje i čišćenje, a raspolaže i sa jednim ugostiteljskim objektom površine 30,08 m2" navodi se u saopštenju Tržnica i pijaca.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније