Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

15. 02. 2019. 06:38 >> 17:59
3

STRUČNJACI POZIVAJU

Zabranu rijalitija dosljedno primjenjivati

Odluka Agencije za elektronske medije (AEM) da se zabrane programi koji potencijalno mogu biti štetni po djecu, naišla je na odobravanje crnogorske javnosti.

Ipak, sagovornici Dnevnih novina napominju da je ovu zabranu potrebno dosljedno primjenjivati, kao i da roditelji i dalje imaju ključnu ulogu u zaštiti djece od loših sadržaja.

Izvršna direktorica Udruženja roditelji Kristina Mihailović primjećuje da neprikladni program na televiziji, koji se sve više promoviše, može da pošalje djeci lošu poruku da je to štetno ponašanje prihvatljivo i poželjno.

“Zna se tačno šta bi po određenim uslovima djeca trebalo da gledaju i šta je zabranjeno. Činjenica je da ti sadržaji jesu štetni i da bi o tome posebno trebalo voditi računa”, kaže Mihailović.

S druge strane, ona podsjeća da i dalje postoji Internet, te da se ovom zabranom djeca ne mogu u potpunosti spasiti od štetnih sadržaja.

“Teško je da će takva odluka omogućiti da prestanu potpuno da se gledaju svi sadržaji koji nijesu primjereni, ali opet će na neki način uticati kao nešto o čemu bi trebalo voditi računa da se ne prikazuje. Baš smo u Roditeljskom kutku pričali o tome, psiholog je objasnio da takvi sadržaji, kada se djeci objašnjava zašto je nešto zabranjeno, mogu da budu i povod komunikacije o nečemu što nije baš redovna tema između roditelja i djece. Svakako mora biti povod za razgovor između djece i roditelja, jer u ovoj priči je roditeljska uloga ključna”, ističe Mihailović.

Sociolog Mirjana Popović, pak, smatra da je zabrana emitovanja neprikladnih sadržaja za djecu potrebna, naročito u kontekstu društva u kojem živimo, “u kontekstu prodora kvaziliberalnih društvenih vrijednosti”.

“Možda bi zabrana, kao zabrana emitovanja bila nepoželjna ukolko bi mediji nudili različite sadržaje edukativno informativnog karak tera namijenjene djeci, ali je tih sadržaja veoma malo, čak se i ne emituju, ili opet kada i nose naslov dječjeg često im sadržaj nije adekvatan”, rekla je Popović za DN.

I psiholog Ispitnog centra Zorica Minić kaže za DN da je raduje odluka AEM-a, jer je ona, kako objašnjava, znak da se razumjela neophodnost neke vrste recenzije programskih sadržaja.

“Porazan je odnos medija prema slavi i onima koji je zaslužuju. Svojski se trude da ‘zakucaju svima u pamćenje’ neke skaradne likove čije je ponašanje za svaku osudu. No od rijalitija, senzacionalističkog pisanja članaka i pravljenja trač TV emisija o zvijezdama može se dobro živjeti, u šta nas svakodnevno uvjerava produkcija koja se hvali uloženim milionima. Masovna, bezobzirna, potrošačka kultura komercijalizuje i iskrivljuje čak i djetinjstvo! Kada oslušnete razgovore, obratite pažnju na ponašanje i odijevanje jednog broja djece, s strahom i tugom konstatujete da dijete više nije dijete nego odrasli malog rasta, bez svoje krivice. Mi odrasli smo to izabrali”, predočila je Minić.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније