Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

15. 02. 2019. 12:00 >> 11:28

DOGOVORENA SARADNJA

Prosvjetari će jednom godišnje davati krv

Memorandum o saradnji između Ministarstva prosvjete i Zavoda za transfuziju krvi, potpisan je danas, a podrazumijeva da će Ministarstvo učestvovati u organizaciji akcije dobrovoljnog davanja krvi jednom tokom godine među svojim zaposlenima, ali i osobljem u obrazovnim ustanovama.

Memorandum su potpisali ministar prosvjete Damir Šehović i direktorica Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore Gordana Rašović.

Šehović je istakao da će svaka škola u Crnoj Gori imenovati koordinatora za dobrovoljno davalaštvo krvi, poželjno rukovodeći kadar, čije će dužnosti biti koordinacija za predstavnicima Zavoda u vezi sa organizovanjem edukativno-motivacionih predavanja među učenicima, te motivacija zaposlenih za učešće u akcijama dobrovoljnog davanja krvi.

"U prethodnom periodu smo i ja i moji saradnici davali doprinos na način što smo i sami učestvovali u akcijama dobrovoljnog davalaštva, ali ipak smo odlučili da podignemo taj doprinos na jedan viši nivo. Cijenili smo da je to najsvrsishodnije upravo potpisivanjem ovakvog memoranduma o saradnji, kojim se ovakvi humani napori institucionalizuju", rekao je Šehović.

"Ovaj memorandum je važan zbog njegove najhumanije praktične svrhe, a to pomaganje onima kojima je to neophodno, a moguće čak i spašavanje nečijeg života. Cijenim ga važnim i na nivou principa, jer danas poručujemo da se moramo baviti drugima, a ne samo sobom, te na sopstvenom primjeru učimo humanosti i pružanju ruke onome kome je potrebna. To su vrijednosti koje naši mladi treba da usvajaju kroz školovanje", zaključio je Šehović.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva, Rašović je istakla značaj uključivanja ustanova i institucija u sistem dobrovoljnog davalaštva.

"Ono što je izuzetno važno jesu upravo mlade generacije, jer je razvijanje svijesti dug proces, a u tome je ključno vaše pokazano bezrezervno razumijevanje. Mi smo već prisutni sa edukacijom u srednjim školama, ali posebno je važan ovaj instutucionalni vid podrške," istakla je Rašović.

Kako je navela Rašović, najvažniji segment transfuziološke djetanosti je obezbjeđivanje dovoljnih količina krvi.

"A preduslov je da pružimo prave informacije i razbijemo predrasude", zaključila je Rašović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније