Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

15. 02. 2019. 15:53 >> 15:20

DAMJANOVIĆ ISTAKLA

I CG se suočava s odlivom mozgova

Ministarka nauke Sanja Damjanović upozorila je da se Crna Gora suočava sa odlivom mozgova i da to predstavlja ozbiljan naučni, ali i ekonomski gubitak. Više novca i ostvarivanje niza projekata za ministarstva, šansa su da se taj trend zaustavi i iskoriste potencijali Crne Gore, saopštila je Damjanovićka na saslušanju pred Obroom za prosvjetu i nauku.

 

Ministarka nauke Sanja Damjanović, u uvodnom izlaganju, istakla je da naučnoistraživačka djelatnost, svakako, nije sama sebi cilj, nego je cilj cjelokupan razvoj društva. Ukazala je da su ulaganja u oblast nauke, u Crnoj Gori, pored evidentnog uvećanja sredstava za posljednje dvije godine, i dalje na niskom nivou, čak i do pet do šest puta manja u odnosu na srednju vrijednost kada su u pitanju zemlje Evropske unije, a do tri puta manja u odnosu na određene zemlje regiona. Navela je da je jedan od ključnih problema, sa kojima se suočavaju odliv talenata koji bi mogli da doprinesu razvoju u oblasti nauke. Ministarka nauke je, u svom izlaganju, dala iscrpan izvještaj o aktivnostima Ministarstva nauke.

Osvrnula se na jedan od najznačajnijih EU programa za istraživanje i inovacije Horizont 2020, u koji države članice EU i pridružene članice ulažu čak 80 milijardi eura za period od sedam godina i podsjetila da se Crna Gora, po prvi put, u 2017. godini, našla na prvom mjestu, sa stopom uspješnosti od 25%.

Ukazala je na značaj povezivanja akademskog i privrednog sektora, navodeći Program za dodjelu grantova za naučno-istraživačke projekte, kojim su opredijeljena sredstva od milion eura, a koji bi trebalo da doprinesu podizanju kapaciteta naučnih timova u Crnoj Gori.

Istakla je da je potrebno povratiti povjerenje u privredni sektor i naglasila da je,
na strateškom nivou, 2018. godinu obilježio proces izrade Strategije pametne specijalizacije, koji je imao snažnu dinamiku, kao i da je urađen prema metodologiji Udruženog istraživačkog centra (JRC) Evropske komisije, uz učešće Crne Gore u S3 platformi i kontinuiranu podršku JRC eksperata. Navela je da je urađena temeljna kvantitativna i kvalitativna analiza, kao i da je realizovan proces preduzetničkog otkrivanja u okviru kojeg su održane dvije konferencije i široke konsultacije u saradnji sa privrednom zajednicom. Vlada Crne Gore usvojila je Smjernice Strategije pametne specijalizacije (2019-2024) u decembru 2018. godine, dok se usvajanje Strategije očekuje u prvoj polovini 2019. godine, čime će najvjerovatnije Crna Gora biti prva zemlja koja je usvojila ovu Strategiju poslije EU28.

Ministarka nauke je, takođe, navela program podsticanja inovativnih startapova u Crnoj Gori (2019-2021), koji je usvojen na sjednici Vlade, a koji je rezultat polugodišnje saradnje u okviru nacionalnog Partnerstva, uz kreiranje inovacionog ekosistema i ekspertske podrške, dobijene kroz projekat iz Horizont 2020 programa “Podrška razvoju politika - Ka preduzetničko-inovacionom ekosistemu Crne Gore“. Istakla je da će navedeni program doprinijeti stvaranju atraktivnih uslova za crnogorski inovativni ekosistem, sa fokusom na inovativne startapove.

U odgovoru na postavljena pitanja, ministarka nauke Sanja Damjanović je, između ostalog, članove Odbora upoznala sa jednim od najvažnijih segmenata međunarodne saradnje u Jugoistočnoj Evropi, u oblasti istraživanja i novih tehnologija, koji je definisan kao dugoročni cilj, a odnosi se na regionalni projekat uspostavljanja Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST) – „Hadronska kancer terapija i istraživanje u oblasti biomedicine pomoću protona i težih jona“.

Na kraju je zaključila da nauka nije za nauku, već da je nauka za društvo, kao i da ulaganje u nauku treba da bude prioritet za Crnu Goru, jer je to jedan od uslova za napredak društva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније