Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda; Objavila: M.M ]

16. 02. 2019. 08:04   >>  07:47

ČIRGIĆ SAOPŠTIO

Uskoro ukidanje štampanih ljekarskih nalaza

Implementacija laboratorijskog informacionog sistema (LIS) je završena, te je sada elektronski sistem eNalaz dostupan osiguranicima u svim opštinama u Crnoj Gori, kazao je direktor Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) Sead Čirgić. U narednom periodu, kako je najavio, predstoji uvođenje LIS-a na sekundarnom nivou, a ići će se i ka ukidanju štampanih laboratorijskih nalaza kada to nije potrebno.

“Kako je i najavljeno FZOCG je sa uspjehom i do kraja realizovao sve aktivnosti na implementaciji laboratorijskog informacionog sistema (LIS) na primarnom nivou zdravstvene zaštite. Novi sistem implementiran je u laboratorijama DZ Podgorica, DZ Danilovgrad, DZ Budva, DZ Tivat, DZ Ulcinj, DZ Andrijevica, DZ Rožaje, DZ Kolašin, DZ Plav, DZ Mojkovac, a od danas i u DZ Herceg Novi. Na ovaj način obezbijeđena je informatička podrška laboratorijskim procedurama u svim domovima zdravlja u Crnoj Gori koji u svom sastavu vrše ovu vrstu dijagnostike. Treba napomenuti da zahvaljujući realizaciji ovog projekta, sada konačno i osiguranici u svim navedenim opštinama imaju na raspolaganju elektronski servis eNalaz”, naveo je Čirgić.

On podsjeća da putem ovog servisa osiguranici mogu izvršiti uvid u elektronske rezultate laboratorijskih analiza, preko računara, pametnih uređaja i mobilnih aplikacija, na jedinstvenoj platformi eZdravlje.

“Naravno, tu su prije svega osnovne prednosti koje je ovaj sistem donio za pacijente i ljekare, a to je elektronski i automatski prenos nalaza iz laboratorije do izabranog doktora, njihovo smještanje u elektronski karton pacijenta, arhiviranje, praćenje i upoređivanje određenih parametara, što sve doprinosi lakšoj, bržoj i efikasnijoj ukupnoj dijagnostici i liječenju pacijenata”, naglasio je Čirgić.

Sljedeći projekat, sa čijim pripremama se već započelo, u cilju informatizacije laboratorija u kompletnom zdravstvenom sistemu i njihova međusobna integracija, jeste uvođenje LIS-a na sekundarnom nivou, navodi Čirgić.

Pri tome će, kako objašnjava, pored svih opštih bolnica ujedno biti pokriveni i preostali domovi zdravlja koji laboratorisku dijagnostiku obavljaju u okviru bolničkih laboratorija (DZ/OB Cetinje, DZ/OB Bar, Dz/OB Kotor, DZ/OB Nikšić, DZ/OB PLjevlja, DZ/OB Bijelo Polje i DZ/ Ob Berane).

“Nakon uvođenja LIS-a i na sekundarnom niovu, slijede dalji benefiti i unapređenja, u smislu umrežavanja i razmjene elektronskih nalaza i rezultata analiza među ustanovama na različitim nivoima zdravstvene zaštite među izabranim doktorima i specijalistima, neće biti ponavljanja ili dupliranja istih analiza u okviru laboratorijske dijagnostike. Takođe, ići će se ka ukidanju štampanja laboratorijskih nalaza kada to nije neophodno, što će sve ukupno rezultirati smanjenjem troškova”, dodao je Čirgić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније