Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

16. 02. 2019. 11:53   >>  11:21 3

NOVOSEL ZA TVCG

Medicina bi mogla da otkloni loš uticaj droga

Svi znamo, ili bar pretpostavljamo, kakve posljedice na zdravlje ostavlja droga. Ponor u koji psihoaktivna sredstva bacaju onoga koji ih uzima, je predubok. Kokain, heroin, LSD, hašiš i marihuana, najrasprostranjeniji su u Crnoj Gori. Osim zavisnosti koju stvaraju, droge utiču na mnoge organe. Jedan od njih je i srce. Kardiolog Ognjen Novosel, za Jutarnji program TVCG, kaže da kada se organizam suoči sa drogom, na udaru su prije svega dva organa.

Pod jakim udarom tada se nalazi srce. Novosel objašnjava šta se dešava sa srčanim mišićem kada do njega stigne kokain koji, između ostalog, uzrokuje rast adrenalina. 

Napominje i da je izuzetno opasna kombinacija kokain-alkohol, ali i kokain-heroin koja može da dovede do trenutne smrti. Heroin, sa druge strane, može da uzrokuje gušenja, ali ne zaobilazi ni srce. 

Novosel vjeruje i da bi sve loše uticaje droge po zdravlje, medicina mogla da otkloni. Ne sumnja u mogućnosti farmakologije, ali postavlja pitanje da li su farmaceutske kompanije spremne da pronađu lijek protiv poremećaja koje droga uzrokuje.

Prilog Nemanje Živaljevića, TVCG

 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније