Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Vikend novine; Objavila: M.M ]

16. 02. 2019. 08:52   >>  08:22

DUŽ PRIORITETNE DIONICE

Završni radovi u tunelima na auto-putu

U toku su završni radovi u tunelima duž cijele prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare, na koje vremenski uslovi trenutno imaju minimalni uticaj. Najintenzivniji radovi realizuju se na prvoj i drugoj sekciji, tačnije na Bioču i Pelevom brijegu.

“Vremenski uslovi nijesu pogodni za većinu radova na otvorenom, na području Veruše i Mateševa, tačnije sekcijama tri i četiri, gdje snijeg onemogućava radove na mostovima, potpornim zidovima, petljama i otvorenoj trasi”, objasnili su predstavnici kineske kompanije CRBC koja je glavni izvođač na projektu izgradnje auto-puta.

Oni su dodali da će na proljeće u punom kapacitetu aktivirati gradilišta na otvorenom, na sjevernom dijelu prioritetne trase.

“Očekuju nas završni radovi u tunelima, gradnja rasponskih konstrukcija na mostovima i radovi na otvorenoj trasi auto-puta”, naveli su u CRBC-u.

U Ministarstvu finansija su ranije kazali da je izvjesno da će doći do produžetka radova na dionici Smokovac-Uvač-Mateševo, zbog čega će i dinamika realizacije plaćanja biti izmijenjena.

“Od ukupno planiranih 809.577.356 eura do kraja prošle godine, CRBC-u je isplaćeno 511,68 miliona dok bi preostali iznos trebalo da bude isplaćen po dinamici realizacije radova, čija se finalizacija očekuje do kraja 2020.”, istakli su u Ministarstvu.

Ugovorom je planirano da se do sredine maja ove godine kompletiraju radovi i, u skladu sa tim, izvrše sva plaćanja po osnovu realizacije prioritetne dionice auto-puta.

Produžetak radova za oko godinu, nedavno je potvrdio i ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković.

Izgradnja prioritetne dionice Smokovac-Uvač-Mateševo, duge 41 kilometar, finansira se u iznosu od 85 odsto ili 688,16 miliona eura iz kredita sa kineskom Exim bankom, dok je ostatak od 15 odsto ili 121,44 miliona opredijeljen državnim budžetom. Radovi na trasi od Smokovca do Mateševa izvode se od 2015. godine.

Na pitanje da li će cijena gradnje prioritetne dionice, koja trenutno iznosi 809,6 miliona eura, biti uvećana i za koliko, u CRBC-u odgovaraju da su u toku ugovorne procedure u vezi sa definisanjem načina realizacije naknadnih i nepredvidivih radova.

“Sa tom mogućnošću pojave se računalo i prilikom zaključivanja ugovora o projektovanju i izgradnji, kojim je i predviđena okvirna suma od 10 odsto za flnansiranje naknadnih i nepredviđenih radova. Vjerujemo da ćemo zajedničkim naporima i u interesu proj ekta doći do optimalnog rješenja, sa kojim će i crnogorska javnost biti blagovremeno upoznata”, naglasili su u CRBC-u.

Auto-put u ovom trenutku gradi 1.966 radnika, uključujući i zaposlene u firmama podizvođača.

“Taj broj će biti povećan već naredni mjesec, kada očekujemo toplije vrijeme i kada će radovi koje ne možemo izvoditi tokom zime ponovo biti intenzivirani”, rekli su u kineskoj kompaniji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније