Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

16. 02. 2019. 17:00   >>  16:38

TRAŽE REAKCIJU NADLEŽNIH

Sindikati osudili nasrtaj na direktora Radio Tivta

Sindikat medija Crne Gore i Sindikat informativne, izdavačke i grafičke djelatnosti najoštrije su osudili nasrtaj lokalnog biznismea Rada Arsića na direktora Radio Tivta Dragana Popadića. Zatražili su od nadležnih da dokažu da se nasilje nad novinarima neće tolerisati.

 

"I ovaj slučaj pokazuje da uprkos višegodišnjim upozorenjima UN, Evropske komisije, stranih diplomatskih predstavništava i drugih relevantnih adresa bezbjednost novinara u Crnoj Gori je u konstatnom padu", navodi se u saopštenju.

Iz dva sindikata su upozorili da broj napada na novinare eksponencijalno raste.

"Što pokazuje i slučaj u Tivtu kada je direktora jednog od najuspješnjih crnogorskih lokalnih emitera koji se bori za nezavisnost i objektivnost u izvještanju napao lokalni biznismen Rado Arsić. Začudo napad nije uslijedio zbog nezadovoljstva tekstom ili izvještavanjem na ovom lokalnom emiteru, već interesovanjem novinara za sudski slučaj u koji je ovo lice interesno uključeno", naveli su iz Sidnikata.

To, kako su kazali, dovoljno govori koliko je okruženje u Crnoj Gori trenutno bezbjedno za nezavistan rad novinara.

"Višegodišnje tolerisanje napada na novinare i slabi rezultati u otkrivanju i procesurinju počinilaca stvaraju klimu u kojoj je potpuno ugrožen ambijent za nezavisno novinarstvo na što upozoravaju istraživanja ali i svi međunarodni predstavnici kada govore o medijskim slobodama u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Sindikat medija Crne Gore i Sindikat informativne, izdavačke i grafičke djelatnosti zbog toga traže od policijskih, tužilačkih i sudskih organa da svojim efikasnim radom dokažu da se nasilje nad novinarima neće tolerisati.

"A da će država Crna Gora i u praksi da dokaže da je stvaranje bezbjednog ambijenta za bavljenje novinarskom profesijom jedan od osnovnih preduslova za razvoj demokratije", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније