Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

16. 02. 2019. 17:30   >>  17:32 1

HRAPOVIĆ SAOPŠTIO

Za dvije godine u zdravstvo uloženo 17 miliona

U savremenu medicinsku opremu, kao i u rekonstrukciju i adaptaciju medicinskih objekata, u poslednje dvije godine uloženo preko 17 miliona eura, kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

 

On je najavio izgradnju klinika za infektologiju i psihijatriju, čija je vrijednost 8,3 odnosno 4,7 miliona.

Zdravstveni sistem Crne Gore je servis građana, u koji se konstantno ulaže kako kroz kadar, tako i kroz opremu, što za rezultat daje bolju, kvalitetniju i dostupniju zdravstvenu zaštitu, kazao je u intervjuu za Novu M ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Hrapović kaže da se konstantno radi i na jačanju kapaciteta, domova zdravlja, opštih i specijalnih bolnica, te da se na taj način jačaju regionalni zdravstveni centri, kako bi građani dobilu kvalitetnu i pravovremenu zdravstvenu uslugu u mjestu boravka i življenja.

„Od onog što je urađeno u prethodnom periodu izdvojio bih i nove liste ljekova, koja predstavlja savremenu terapiju o trošku države“, kazao je ministar.

Ukupan budžet predviđen za zdravstvo za 2019. je 238 miliona eura.

On je istakao da je iz budžeta za zdravstvo određeno dodatnih pet miliona za nabavku savremene opreme i za preventivne programe.
Ministar kaže i da priče o odlasku ljekara i to specijalista iz naše države u potpunosti nijesu istinite. Kaže da na 1.000 stanovnika u Crnoj Gori imamo 3,3 ljekara, kao i da je evropski prosjek 3,4. Podsjeća da je u protekle četiri godine u zdravstvene ustanove u državi, primljeno preko 350 ljekara.

„Migracija ljekara nije veliki problem kao što se želi predstaviti imajući u vidu činjenicu da je Evropa suočena sa nedostatkom kadra, ono što možemo da uradimo je da posvetimo pažnju ljekarima u smislu usavršavanja, da uslovi rada budu što bolji za njih, zajednički radimo na rješavanju stambenih problema.“

Ističe da za izgradnju klinika za infektologiju i psihijatriju postoje već sva planska dokumenta i dozvole.

"Vrijednost 8,3 miliona. Grant sredstva 4, 5 miliona ostatak kroz kapitalni budžet, ono što nam slijedi da prevedemo veliki broj tehničkih dokumenata. Kad je riječ o klinici za mentalno zdravlje imamo pozitivne rezultate međunarodnih institucija za mogućnost obezbjeđenja sredstava vrijednost klinike je 4,7 miliona i za nju su obezbjeđena sva dokumenta, kao i planovi“, kazao je Hrapović.

Prema rezultatima Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa CG se prošle godine našla na 25. mjestu, što je za devet pozicija bolje u odnosu na 2016. Tokom februara će biti objavljeni novi rezultati.

“Nadam se da ćemo građane obradovati napretkom na listi. Bili bismo zadovoljni i ako bi zadržali postojeću poziciju s obzirom na konkurenciju“, kaže ministar.

Komentarišući navode da se građani boljeg imovnog stanja kao i javni funkcioneri liječe van granica Crne Gore, kaže da se na liječenje u inostranstvo se šalju oni pacijenti za koje komisija KCCG i fond ocijene da im je neophodno nakon iscrpljenih svih dijagnostičkih i drugi procedura u našoj zemlji.

"Dakle na liječenje van CG idu svi kojima je neophodno opravdano bez obzira da li su siromašni, bogati, bez obzira da li su političari, zaista idu oni koji su teškog zdravstvenog stanja“, kaže Hrapović.

Pojašnjava da je prošle godine preko 3000 građana, upućeno na liječenje u inostranstvo, za šta je država izdvojila gotovo 6 miliona eura. Istakao je da se liječi u Crnoj Gori.

„Naravno da imam izabranog ljekara, zdravstvene probleme kada ih imam, prepuštam ljekarima crnogorskog zdravstvenog sistema“.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније