Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

17. 02. 2019. 16:58   >>  16:29

RESOCIJALIZACIJA

Zatvorenici uživali u predstavi i koncertu

Tokom novogodišnjih praznika zatvorenici Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu i Zatvoru Bijelo Polje imali su priliku da uživaju u pozorišnoj predstavi i dva koncerta sa humorističnim sadržajima.

 

To je u dogovoru sa nadležnima za njih organizovao prof. dr Dragan Koprivica.

"Čitalac, koji nije boravio u Spuškom zatvoru, vjerovatno se pita kakva je atmosfera u ustanovi tog tipa, uz takvu vrstu gledalaca. S obzirom na to da mi nastupi u ZIKS-u nijesu novina, i da je atmosfera redovno ista, ističem da se ponašanje prisutnih, ni povodom pozorišnih predstava, ni koncerata, apsolutno ni u čemu ne razlikuje od gledalaca van zatvora u bilo kojem pozorištu. Zato, po ponašanju publike, skoro ne možete povjerovati da nijeste u CNP-u nego u ZIKS-u. Uostalom, i Šekspir je rekao da je cio svijet jedna pozornica", kazao je Koprivica.

Predstavu „Dobro veče Montenegro“ u režiji Adriane Žolje Bošković za njih su izveli glumci Studentskog teatra iz Podgorice Nikoleta Radević, Nađa Labudović i Nemanja Vojvodić.

"Tokom večeri humora, poezije i muzike u ZIKS-u vladalo je takvo raspoloženje da su zatvorenici bar na sat vremena zaboravljali gdje su, i sa mnom pjevali, a neke zatvorenice pri kraju koncerta čak i zaplesale pred ostalima, i bile nagrađene aplauzima, a dva mlađa zatvorenika nastupili kao gosti večeri i otpjevali nekoliko refrena uz najveće aplauze prisutnih zatvorenika, kao i službenih lica", kazao je Koprivica.
On smatra da bi Ministarstvo kulture Crne Gore moralo konačno ispraviti svoj, kako je naveo, očigledan propust, i za redovne programe u zatvorima u Spužu i Bijelom Polju sačiniti plan aktivnosti.

"Lica na izdržavanju kazne zatvorom ne smiju se osjetiti kao odbačena, a za dobre kulturne akcije potrebno je, kao što se vidi, tako malo da se uradi tako mnogo. Proces resocijalizacije zatvorenika i na ovaj način bio bi unaprijeđen, i iskazala se veća pažnja društva prema njihovom statusu", zaključio je Koprivica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније