Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

17. 02. 2019. 17:43 >> 17:39

ŠKOLA CGO

Mladi željni znanja o liderstvu

Oko 30 odabranih učesnika učestvovalo je u Školi mladog liderstva koju je organizovao Centar za građansko obrazovanje (CGO) kroz projekat Aktiviraj me! koji je podržalo Ministarstvo sporta i mladih Vlade Crne Gore.

Škola je organizovana na Ivanovim koritima od 13. do 17. februara.

"Školu mladog liderstva, Ovu VII generaciju Škole mladog liderstva pohađalo je 30 učenika iz 17 crnogorskih opština: Bara, Tivta, Bijelog Polja, Nikšića, Berana, Kotora, Andrijevice, Danilovgrada, Pljevalja, Plava, Herceg Novog, Rožaja, Kolašina, Ulcinja, Podgorice, Mojkovca i sa Cetinja", saopšteno je iz CGO.

Petodnevni intenzivni i cjelodnevni program sastojao se od 20 sesija tokom kojih su mladi učili o istorijskom razvoju ideje liderstva, izazovima i problemima modernog liderstva, osobinama lidera, razlici između demokratskog i autokratskog izraza, kao i populizma i liderstva, ali i pristupu lidera i menadžera, uz obradu liderstva u timu i timskog rada.

"Dodatno, mladi su, kroz praktične vježbe, učili o predstavljanju u javnosti, pisanju dobrog CV-ja i motivacionog pisma. Poseban segment Škole mladog liderstva se odnosio na učenje o savremenom konceptu, generacijama, kulturi ljudskih prava i mehanizmima zaštite ljudskih prava, zatim o ljudskim pravima LGBT osoba, predrasudama i stereotipima, slobodi izražavanja i slobodi medija u Crnoj Gori, ženskim pravima i nasilju nad ženama, o konfliktima i nenasilnim metodama prevazilaženja konflikata, kao i o vršnjačkom nasilju kao aktuelnom problemu sa kojima se mladi suočavaju", navodi se u saopštenju.

 

Konačno, polaznici Škole mladog liderstva su, učili o društvenom aktivizmu i volonterizmu, i radili na osmišljavanju akcija koje će, uz mentorsku podršku projektnog tima CGO-a, sprovesti u svojim lokalnim zajednicama i školama.

Na konkurs za VII generaciju Škole mladog liderstva javilo se preko 150 mladih iz čitave Crne Gore, a primljeno je 30 učesnika, shodno projektnom okviru kroz koji je Škola organizovana.

"Cilj Škole mladog liderstva je da unaprijedi razumijevanje liderstva kod srednjoškolaca sa teritorije cijele Crne Gore, osnaži im motivaciju i kapacitete da zastupaju demokratske vrijednosti u školskim i lokalnim sredinama", navodi se u saopštenju CGO.

Predavači na VII generaciji Škole mladog liderstva bili su: prof. dr Vladimir Pavićević, predsjednik Društva za istraživanje politike i političke teorije, Marina Miketić Nikolić i Jelena Kulidžan, ekspertkinje u oblasti komunikacija, Jovan Džoli Ulićević, izvršni direktor Asocijacije Spektra, Danilo Ajković, novinar FOS Media, Ljiljana Raičević, predsjednica Sigurne ženska kuća, Patricia Pobrić, direktorica NVO Naša akcija, Nina Marković, novinarka TV Vijesti, Miloš Marković, programski asistent u CRNVO-u i građanski aktivista, Jovan Bojović, generalni sekretar Unije srednjoškolaca Crne Gore, Milo Radulović, suosnivač startapa MARLEQ, Vasilije Radulović, asistent na projektima u CGO-u, Milica Zindović, asistentkinja na projektima u CGO-u i Miloš Knežević, PR/saradnik na programima u CGO-u.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније