Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

18. 02. 2019. 06:49 >> 06:17
1

UPRAVA TVRDI

U CG nema spornih mandarina iz Turske

Na crnogorskom tržištu nema spornih mandarina iz Turske kojima je Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila uvoz zbog povećanog sadržaja pesticida, saopšteno je Dnevnim novinama iz Uprave za bezbjednost hrane.

 

Objašnjavaju da pošiljke hrane namijenjene uvozu, a koje ne odgovaraju parametrima bezbjednosti hrane i kvaliteta, ne mogu biti stavljene u promet na tržište Crne Gore, te da potrošači ne moraju da brinu.

“Imajući u vidu da je Crna Gora proizvođač i izvoznik mandarina, manje količine tog voća se uvoze. Tokom ove godine analizirani su uzorci tri pošiljke mandarina porijeklom iz Turske. Laboratorijskim ispitivanjem utvrđeno je da su odgovarali parametrima bezbjednosti i kvaliteta”, navodi se u odgovorima Uprave.

Pojašnjavaju da prilikom uvoza voća i povrća u Crnu Goru, Uprava za bezbjednost hrane, preko graničnih fitosanitarnih inspektora, provjerava prisutnost ostataka sredstava za zaštitu bilja, odnosno rezidua pesticide.

“U 2018. godi ni, na bazi ove provjere, zabranjeno je stavljanje na tržište 29 pošiljki iz kategorije voća i povrća, u ukupnoj količini od 230 tona. Zbog pozitivnih nalaza na rezidue pesticide u prošloj godini zabranjeno je stavljanje na tržište ukupno osam pošiljki voća iz Turske četiri pošiljke limuna, tri pošiljke nara i jedna pošiljka mandarina. Stoga, Uprava, u skladu sa procjenom rizika, sprovodi pojačano uzorkovanje svih pošiljki voća iz Turske”, kazali su iz Uprave.

Taj prinicip, dodaju nije vezan samo za navedeno voće porijeklom iz Turske, već se po istom principu pojačava uzorkovanje u svim slučajevima kada se utvrdi neusklađenost sa propisima za bilo koji proizvod, uvoznika, zemlju porijekla.

Podsjetimo, Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz 10.400 kilograma mandarina porijeklom iz Turske zbog povećanog sadržaja pesticida. Naime, na osnovu izvještaja o laboratorijskoj analizi izdatog od Instituta za vode iz Bijeljine, u analiziranom uzorku mandarine utvrđeno je povećano prisustvo pesticida fenvalerat iznad propisanih vrijednosti.

Nakon toga je, pišu tamošnji mediji doneseno rješenje kojim je naređeno vraćanje sporne pošiljke ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora Brčko distrikta.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније