Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

18. 02. 2019. 07:41 >> 07:10

MULIĆ ISTIČE

Spremni za sve vanredne situacije

Sistem zaštite i spašavanja, kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou funkcioniše u punom kapacitetu, sinhronizovano i u skladu sa nadležnostima, ocijenio je u razgovoru za Pobjedu direktor Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Mirsad Mulić.

 

Govoreći o normativno-strateškoj pripremi, napomenuo je da je Vlada usvojila nacionalni plan zaštite i spašavanja od zemljotresa i nacionalni plan zaštite i spašavanja od požara, kao i izvještaj o realizaciji aktivnosti iz Akcionog plana za realizovanje Strategije za smanjenje rizika od katastrofa za 2018. godinu.

“Ovo su vrlo važni dokumenti koji znače unapređenje sistema zaštite i spašavanja, odnosno daju potpuniju sliku odgovornosti subjekata u njemu, u smislu obaveza za realizovanje konkretnih mjera. Organizovan je i značajan broj projekata u oblasti smanjenja rizika od katastrofa, koji u velikoj mjeri utiču na podizanje nivoa znanja i svijesti građana u ovoj oblasti, ali i omogućavaju opremanje subjekata sistema zaštite i spašavanja”, kazao je Mulić.

Sistem službi i spašavanja, ističe naš sagovornik, ojačan je tokom prošle godine, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova nabavilo je jedan protivpožarni avion tipa air tractor, a prvi put za gašenje požara iz vazduha koristili kapacitete helikoptera Vojske Crne Gore. Službe zaštite i spašavanja su u odnosu na 2017. godinu imale povećane budžete i to su iskoristile za nabavku potrebne opreme i za servisiranje postojećih materijalno-tehničkih sredstava, što je umnogome povećalo sigurnost i efikasnost intervencija”, istakao je Mulić.

Kada su poplave u pitanju, podsjetio je da je Direktorat kroz projekat “IPA FLOODS” nabavio dvije pumpe visokog kapaciteta koje crpe 5.000 litara vode u minuti, tri pumpe nešto manjeg kapaciteta, čamce, 400 metara brana za zaštitu od poplava i drugu opremu.

“Oprema koju ćemo u narednom periodu nabaviti prije svega se odnosi na zaštitu od požara i poplava. Kroz IPA INTERReG tematski prekogranični projekat saradnje između Crne Gore, Italije i Albanije nabavićemo jedno multifunkcionalno vozilo vrijednosti 900.000 eura, koje će se koristiti i za gašenje požara, zaštitu i spašavanje u slučaju hemijsko, nuklearno, radiaciono, biološkog akcidenta, u slučaju zemljotresa i drugih hazarda”, istakao je Mulić.

Krajem prošle godine, dodao je, potpisani su i ugovori sa dobitnicima sredstava Fonda za zaštitu i spašavanje.

“Na ovaj način omogućili smo dodatno ulaganje u sistem zaštite i spašavanja, kroz nabavku opreme i edukaciju”, zaključio je Mulić.

Lani, srećom, nije bilo previše vanrednih situacija. Direktorat je bio angažovan u slučaju jačeg zemljotresa koji je pogodio sjever države 4. januara 2018. Sve je prošlo bez težih posljedica, osim materijalne štete koja je, pretežno na starijim objektima, bila prilično velika.

“Reakcija sistema zaštite i spašavanja je bila pravovremena i adekvatna”, istakao je Mulić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније