Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

18. 02. 2019. 11:53   >>  14:21 1

PRAKSA ZA STUDENTE FPN-A

Novinarstvo će učiti u RTCG-u

Radio-televizija Crne Gore (RTCG) punu pažnju poklanja edukaciji, a u Nacionalnom javnom servisu ima mjesta za obuku, ali i zaposlenje mladog kadra.

To je saopštio generalni direktor RTCG Božidar Šundić, tokom sastanka s dekanom Fakulteta političkih nauka (FPN) Milanom Markovićem i profesoricom Natašom Ružić, a povodom potpisivanja Memoranduma o saradnji, kojim je predviđena praksa za studente Novinarstva u Javnom servisu.

"RTCG sada punu pažnju poklanja edukaciji. Na mladima svijet ostaje i da oni uzimaju ulogu koja im pripada", rekao je Šundić.

Memorandumom je predviđeno da studenti FPN-a praksu stiču na Portalu RTCG, u Radiju ili Televiziji Crne Gore.

"Pravo je vrijeme da mladi izaberu šta žele. Tri su radne jedinice - Portal, tri televizijska i dva radijska programa. Orjentisani smo na mladi kadar", rekao je Šundić.

On je istakao da je RTCG-u potrebno više od saradnje s FPN-om.

"Da imamo mlade ljude, da su tu prisutni, da dođu. Ovdje se radi 24 sata dnevno, nema subote, nema nedjelje. Stalo nam je da se oni uključe, da pitaju sve što ih zanima", rekao je Šundić.

Profesorica Nataša Ružić smatra da je praksa za studente novinarstva na Javnom servisu veoma važna, jer na RTCG-u, kako je kazala, "nema tabloidnog novinarstva".

"Problem je što je digitalna generacija sve manje zainteresovana za novine i radio kao medij. Ove godine neće imati problem s radijskim kadrom", istakla je Ružić.

Direktor Televizije Crne Gore (TVCG) Slavko Đurđić rekao je da je od posebne važnosti da FPN bude kadrovska baza za buduće novinare. Mladi su, kako je rekao, skloni da "trče na televiziju, jer ona nudi instant popularnost".

Savjetovao je mladima da se baziraju na Radio Crne Gore i Portal, jer je na tim medijima veća propulzivnost.

Gostima je kazao da RTCG odnedavno ima najsavremenija reportažna kola, sa 13 kamera, što je, kako je rekao "televizija na terenu".

Direktor Radija Crne Gore Budimir Raičević kazao je da Nacionalni radio ima veliki problem s kadrom, navodeći da je tom mediji potreban mladi kadar.

Pojasnio je da je od desetak ljudi koje su doveli s FPN-a najveći broj njih ostao u radnom odnosu.

"Ko prođe radijsku školu, neka se ne boji, biće prilike za zaposlenje za stalno", rekao je on.

Dekan FPN Milan Marković rekao je da su mu čast i privilegija što je danas posjetio Javni servis, savjetujući studentima da pokažu volju i znanje.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније