Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 02. 2019. 13:13 >> 13:36
2

DRŽAVNI SIMBOLI

CKM: Marković da se uključi u donošenje zakona

Crnogorska kulturna mreža je svim poslanicima u Skupštini Crne Gore dostavila prijedlog amandmana na Izmjene i dopunu Zakona o državnim simbolima.

CKM podsjeća da je Vlada Crne Gore Skupštini predložila izmjene i dopunu Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti. 

"Međutim, pod pritiskom javnosti Vlada je nažalost odustala od prvobitnog prijedloga da se izmijeni Član 24 postojećeg zakona. Ovim potezom Vlada je pokazala nedosljednost kada su u pitanju prijedlozi izmjena i dopune ovog veoma važnog zakona", navodi se u saopštenju CKM-a.

Iz CKM-a poručuju da se Zakonom o javnom redu i miru ne može sankcionisati prekršaje zbog neodgovornosti prema državnim simbolima, ako to precizno nije definisano zakonom koji reguliše njihovu upotrebu.

"Posebno je zabrinjavajuće da Vladin prijedlog izmjena i dopune zakona nije usklađen sa Ustavom, i sa Zakonom o državnim i drugim praznicima", poručuju iz CKM-a.

Kažu i da kod prestavnika crnogorske Vlade nije postajala spremnost da se uvaže prijedlozi CKM-a.

"Vjerovatno Vladi ne odgovara oštrije sankcionisanje državnih namještenika u odnosu na običnog građanina za počinjeni prekršaj", stoji u saopštenju CKM-a.

Predsjednika Vlade Duška Markovića javno su zamolili da se uključi u donošenje novog Zakona o državnim simbolima.

"Vjerujemo da bi Marković svojim dugogodišnjim pravničkim iskustvom mogao doprinijeti da Crna Gora dobije što kvalitetniji zakon, koji više neće davati prostora za zloupotrebe državnih simbola. Državne institucije će morati ozbiljnije da se pozabave simbolima ukoliko budu imali želju da simboli ne budu obesmisleni od strane prosrpskih političara, koji su šovinistički nastrojeni prema svemu što je crnogorsko", saopšteno je iz CKM-a.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније