Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

18. 02. 2019. 13:32   >>  13:01

REZOLUCIJA ADP ZID

Voda resurs o kojem treba da brinu lokalne uprave

ADP Zid je pripremio predlog "Rezolucije o zaštiti prava na vodu", koji će biti predstavljen opštinskim odborima partija, s ciljem da se uvrsti na dnevni red opštinskih parlamenata, i naposljetku usvoji, a radi garantovanja prava na vodu za piće, sprečavanja privatizacije vodnih resursa i uspostavljanje mehanizama koji će dodatno unaprijediti sprovođenje ovog prava.

"S obzirom da opštine po Zakonu o lokalnoj samoupravi raspolažu vodnim resursima i upravljaju njima, ADP-Zid je smatrao neophodnim da sačini dokument kojim će se lokalne samouprave obavezati da štite ovo ljudsko pravo i da ne dozvole privatizaciju u bilo kom obliku. Potpuna privatizacija, stvaranje privatno-javnih partnerstava ili davanja koncesija se pokazalo kroz istoriju kao pogrešan potez" napominje se u saopštenju ove nevladine organizacije.

Kako se dodaje, profit ne smije da bude glavni podstrek za upravljanje vodnim resursima, jer se kroz mnogobrojne primjere rekomunalizacije (vraćanje u javno vlasništvo) širom svijeta uvidjelo da je javni interes iznad interesa privatnika. Čak i u Engleskoj i Velsu, napominju u ADP ZID, gdje je voda privatizovana od 1989, 2017. godine je čak 83 odsto anketiranih građana iskazalo da bi radije htjeli da voda bude u javnom vlasništvu.

"Privatizaciju prate poskupljenja vodnih usluga, nedovoljne investicije i loše upravljanje postojećim postrojenjima. Ključne stavke ovog predloga se odnose na garantovanje prava na vodu za piće, koje je rezolucijom UN-a 2010. godine proglašena osnovnim ljudskim pravom, s tim da su neke države, kao na primjer Slovenija, otišle korak dalje i Ustavom zagarantovale ovo pravo. Ljudsko pravo na vodu za piće je preduslov za uživanje skoro svih drugih prava, te je stoga ovo pitanje veoma osjetljivo i potrebno ga je jasnije definisati, s tim da to bude u interesu građana. Upravljanje vodnim resursima treba da ostane decentralizovano, s tim da je ADP-Zid u sklopu rezolucije predložio nove, efikasnije načine upravljanja preduzećima koje se bave vodosnabdjevanjem," ističu u saopštenju ADP ZID koje je potpisao Vasilije Krivokapić.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније