Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

19. 02. 2019. 07:26   >>  06:55 2

REAKCIJE NA NAPAD

Nadležni da reaguju i hitno zaštite ljekare

Napad na ljekara Urgentnog centra koji se desio u nedjelju osudio je predsjednik Ljekarske komore dr Aleksandar Mugoša, ocijenivši da je ovaj slučaj samo još jedan u nizu dokaza u kakvim uslovima rade crnogorski ljekari.

Podsjećamo, u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) pacijent je fizički napao ljekara koji mu je ukazivao medicinsku pomoć.

"Međutim, i dalje, osim nas i naših porodica, to izgleda nikog u ovom društvu ne samo da ne zabrinjava, već jednostavno ne interesuje. Vidjećemo kako će se nadležni organi ponašati u ovoj situaciji i pokušaćemo da uporedimo njihovu reakciju sa, na primjer, poznatim slučajem kada je dvadesetogodišnja djevojka stavila ruku na ruku sudije u Sudu za prekršaje u Kotoru", kazao je za Pobjedu dr Mugoša.

Nasilje nad ljekarima, prema njegovim riječima, ne samo da nije novost, već "nažalost ne predstavlja rijetku pojavu u našem društvu".

"Od slučajeva klasičnog fizičkog nasilja mnogo su češći slučajevi verbalnog nasilja nad ljekarima, koji su, vjerujte, često jednako bolni za nas", rekao je dr Mugoša, naglasivši da Ljekarska komora traži najbolji model kompletne pravne zaštite za ljekare u različitim životnim situacijama u kojima se mogu naći, kako na svom radnom mjestu tako i van njega.

Da su nadležni kao i cijelo društvo nijemi kada su u pitanju napadi na ljekare saglasna je i predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović-Samardžić.

Ona je za Pobjedu poručila da nadležni moraju hitno da reaguju, jer će se napadi na ljekare nastaviti.

"Ovo je fenomen koji iziskuje hitnu reakciju. Međutim, reakcije za sada ne postoje na jasne i vidljive napade, a to stimuliše i ohrabruje agresivnost. Nijedna institucija ne reaguje. Sa druge strane, u javnosti se njeguje agresivan pristup i neko ogorčenje prema našoj profesiji. Ništa se ne preduzima da se ona predstavi u nekom drugom svjetlu, da se objasni njen značaj", kazala je Popović-Samardžić.

Ovaj sindikat prošle sedmice uputio je potpredsjedniku Vlade i ministru pravde Zoranu Pažinu pismo u kojem traže da se u Krivični zakonik napad na ljekare uvrsti kao krivično djelo. Odgovor, kaže Popović-Samardžić, od ministra još nijesu dobili.

Ministarstvu pravde pisali su i prošle godine.

"Tada su nam ljubazno odgovorili da će kada budu izmjene Krivičnog zakonika razmotriti našu inicijativu. To se od prošle godine nije desilo", kazala je ona.

Iz Sindikata su ranije saopštili da je u Crnoj Gori prošle godine zabilježeno oko 30 napada na ljekare. Posljednji napad, kaže Popović-Samardžić desio se krajem decembra. Ona je navela da nijesu rijetki slučajevi napada i u podgoričkom Domu zdravlja, posebno na Koniku, gdje bivši zavisnici od psihoaktivnih supstanci uzimaju supstitucionu terapiju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније