Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

19. 02. 2019. 21:33 >> 21:31
12

SAVJET OCIJENIO

Policija u Baru nije prekoračila ovlašćenja

Savjet za građansku kontrolu rada policije ocijenio je da prilikom intervencije u Baru, nije došlo do prekoračenja policijskih ovlašćenja utvrđenih Zakonom o unutrašnjim poslovima.

“Analizom i pregledom svih pristiglih pritužbi i njihovih dopuna, medicinske dokumentacije, video snimaka koje su građani (podnosioci pritužbe) dostavili Savjet konstatuje da nije došlo do prekoračenja policijskih ovlašćenja utvrđenih Zakonom o unutrašnjim poslovima”, navodi se u saopštenju Savjeta.

Savjet je, kako navode, utvrdio da ne postoji osnovanost tvrdnji da je došlo do “brutanog policijskog prebijanja”, jer to, kako ističu u Savjetu, ne potvrđuju formulacije iz pritužbi niti dostavljeni video materijali.

"Utvrđeno je da je postupanje policije u ovom slučaju bilo u skladu sa Zakonom unutrašnjim poslovima i principom srazmjernosti u primjeni ovlašćenja", navodi se u saopštenju.

Savjet je konstatovao da je sa načelnikom CB Bar Dragom Spičanovićem, imao odgovarajući komunikaciju, te da su, kako navode, naišli na punu otvorenost kada je riječ o pristupu službenoj dokumentaciji i traženim odgovorima.

"Ostvarena komunikacija treba da postane model i pozitivni primjer odnosa Uprave policije prema građanskom radu policije i njegovom blagovremenom i efikasnom radu", poručuju iz Savjeta.

Savjet za građansku kontrolu rada policije direktoru Upravi policije uputio je tri preporuke.

"Savjet preporučuje da se u cilju unapređenja razumijevanja i primjene zakonskih rješenja u Upravi policije izrade smjernice za primjenu policijskih službenika prema trudnici, bolesnom, starom, i prema licu za koje se opravdano pretpostavlja da bi se privođenjem bitno pogoršalo njegovo zdravlje”, navodi se u saopštenju.

Preporučuju i da direktor Uprave policije uputi instrukciju, prema svim CB, da su svi policijski službenicima, bez obzira da li su pri izvršavanju policijskih zadataka u uniformi ili civilu, dužni da se legitimišu pri vršenju službenih radnji u skladu sa st.1 i 2 člana 29. Zakona o unutrašnjim poslovima.

“Savjet preporučuje da direktor Uprave policije uputi instrukciju prema svim policijskim službenicima da u svim situacijama, uključujući i onu kada pruža asistenciju, Policija jasno saopšti osnov i svrhu primjene policijskih ovlašćenja”, navodi se u saopštenju savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније