Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

20. 02. 2019. 10:49 >> 10:16
1

CZIP SAOPŠTIO

Pelikani stižu u maju, splavovi za gnijezda spremni

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) naglasio je da u maju očekuju dolazak novih pelikana na Skadarsko jezero, te da su vještački splavovi za gniježdenje, koje su posljednjih godina postavili uvećali njihovu populaciju skoro 30 puta.

"Kako bi se populacija ove globalno ugrožene vrste oporavila i sačuvala, 2013. postavljen je prvi veći vještački splav za gnijžđenje. Pelikani su ga prihvatili i od tada uspješnije gnijzde na Skadarskom jezeru, a populacija se uvećala sa svega desetak na preko 270 jedinki. Ohrabreni postignutim rezultatima, ali i zbog trenda rasta populacije, prepoznali smo potrebu za proširenjem kapaciteta za gniježđenje, kao i neophodnost unapređenja uslova potrebnih za to", objasnili su iz CZIP-a.

 

Kako su kazali, za Novu godinu su pelikani u  rezervatu Pančeva oka na Skadarskom jezeru dobili tri nova splava za gniježđenje.

"Taj mali poklon upakovali smo im zajedno sa kolegama iz Nacionalnih parkova, Prirodnjačkog muzeja i `Noé Conservation`. Već u maju očekujemo prinove naših pernatih drugara i nadamo se da će prihvatiti novi dom", objasnili su iz CZIP-a.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније