Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

20. 02. 2019. 12:23 >> 11:56

DRUŠTVO PROFESIONALNIH NOVINARA

Mediji profesionalno da izvještavaju o aferama

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) pozvalo je kolege da profesionalno izvještavaju o aferama i da ne zaborave da bi trebalo da služe interesu javnosti.

Generalna sekretarka DPNCG Mila Radulović ocijenila je da je, kao i u prethodnim aferama, novinarstvo pokleklo u "Koverti", "Atlasu" i zaboravilo šta je njegov smisao.

"Iako ovo zvuči kao floskula, moramo se sjetiti da su mediji dužni da poštuju princip nevinosti, privatnosti, ljudskih prava. Nije naše da osuđujemo, kažnjavamo, naše je da pitamo“, rekla je Radulović u ime Upravnog odbora DPNCG.

Ona je naglasila da političari i vlasnici medija ne smiju da ometaju profesionalan rad novinara ili da se kao vrhovni arbitri nameću procijenama i javno utvrđuju ko je dobar, a ko loš novinar.

"Na žalost, takvih primjera je bilo prethodnih dana, posebno nakon emisija u kojima su gostovali predsjednik države i Glavni specijalni tužilac", rekla je Radulović.

Nedopustivo je, smatra ona, da se partije rugaju novinarima, jer im se ne dopadaju njihova pitanja.

Radulović je kazala da je neprofesionalno tražiti mišljenje tužioca da li mediji treba da izvještavaju o temama koje su od javnog interesa, koje ukazuju na korupciju i zloupotrebe u vrhu vladajuće partije i vlasti.

"Uloga medija nije da objavljuju pisma kriminalaca ili sumnjivih tajkuna, da im 'peru' biografije i utiču na pravosudno-policijske organe. Ali takođe, ako se među takvima nađu oni koji su zaradili milione spregom sa vlastima i sada javno govore o tome, javnost ima pravo da to čuje", kazala je Radulović.

Ona je poručila da novinari ne smiju da zaborave na Etički kodeks. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније