Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 02. 2019. 14:13 >> 13:41
1

ĐURIČKIM CRVENIM KAMENOM

Urediće prostor oko katoličke crkve u Bijeloj

Prostor oko katoličke crkve Svetog Petra u Bijeloj, koja se nalazi u neposrednoj blizini OŠ "Orjenski bataljon", biće popločan đuričkim crvenim kamenom, postaviće se nova turistička signalizacija, a rekonstruisaće i krov tog vjerskog objekta.

 

Lokaciju su obišli potpredsjednica Opštine Danijela Đurović, sveštenik Kotorske biskupije don Dražen Kraljić i predsjednik Mjesne zajednice Bijela Vojo Ilić.

"S obzirom da se radi o malom prostoru, da bi trebalo raditi na prilazima, kao i da je sam plato oko crkve sada samo neuređena zemlja, u dogovoru sa županom smo predvidjeli da se u skorije vrijeme izvrše radovi na popločavanju, i to sa đuričkim crvenim kamenom“, kazala je Đurović.

Pojasnila je da će jedna od manjih investicija koju će zajednički raditi Kotorska biskupija, Opština Herceg Novi i Mjesna zajednica Bijela, poboljšati izgled lokacije i oplemeniti prostor crkve.

Krov je, kako je saopštila, u dosta lošem stanju, pa će se obratiti Zavodu za zaštitu spomenika, kako bi se dobili kvalitetni urbanističko-tehnički i konzervatorski uslovi.

Opština Herceg Novi, navodi ona, posvećena je očuvanju kulture i tradicije ovog prostora i njegovanju multikonfesionalnosti.

Don Dražen Kraljić, sveštenik Kotorske biskupije, objasnio je da se radi o staroj crkvi sa početka hrišćanstva, te da je tu nekada bio veliki manastir, odnosno benediktinski samostan.

Od te velike prošlosti ostala je samo mala crkva Svetog Petra, gdje jednom godišnje, 29. juna, građani katoličke vjeroispovjesti održavaju Svetu misu na blagdan sv. Petra Apostola.

Kako je kazao, još prije par mjeseci obratio mu se predsjednik Mjesne zajednice Bijela Vojo Ilić sa idejom uređenja prostora oko crkve, ali i samog objekta i platoa, kako bi to bio reprezentativan spomenik kulture.

"Na samoj crkvi ne možemo raditi tek tako, biće nam potrebne dozvole Kotorske biskupije i Zavoda za zaštitu spomenika, a prvi neki radovi koji su nam sada u planu sa uređenje platoa, koji bi kasnije nosio ime Trg Svetog Petra“, kazao je don Kraljić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније