Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 02. 2019. 14:08 >> 13:36

NUHODŽIĆ U ISTANBULU

Migracije među najvećim bezbjednosnim izazovima

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić saopštio je da su migracije jedan od najvećih globalnih bezbjednosnih izazova, koji je pokazao potrebu za ujedinjenim odgovorom, zasnovanom na povjerenju, partnerstvu i većoj saradnji.

“Migracije su zajednička odgovornost svih država, svi moramo da radimo zajedno. Upravo zato, današnje učešće na ovom skupu jeste potvrda naše opredijeljenosti da dalje unapređujemo saradnju među zemljama porijekla, tranzita i krajnjeg odredišta”,kazao je Nuhodžić na konferenciji “Partnerstvo za migracije zemalja puteva svile”u Istanbulu.

Nuhodžić je naglasio da je potrebno dodatno unaprijediti koordinaciju i saradnju na polju borbe protiv ilegalnih migracija i suzbijanja krijumčarskih mreža.

“Za nas je važno da se građani osjećaju sigurno, i zato želimo da efikasnim i sveobuhvatnim mjerama, na koordiniran način, svedemo potencijalne rizike od ilegalnih migracija na minimum”, rekao je Nuhodžić.

Istakao je da je to u interesu naše evropske budućnosti, stabilnijeg regiona, kao i Evrope koja je snažna da se odupre migracijama, organizovanom kriminalu i terorizmu.

Nuhodžić je takođe saopštio da Crna Gora, kao odgovorna članica NATO-a i država koja je u pregovaračkom procesu za članstvo u Evropskoj uniji, u kontinuitetu ulaže značajne napore na jačanju institucionalnog okvira.

„Ovo je prva konferencija na koju dolazim nakon što je Crna Gora parafirala Sporazum sa Evropskom graničnom i obalskom stražom (Frontex). I taj sporazum pokazuje da je naša zemlja pouzdan partner u svim zajedničkim izazovima sa kojima se Evropa suočava na vanjskim granicama”, naveo je ministar.

Ministar unutrašnjih poslova Turske Sulejman Sojlu saopštio je da Evropa treba da preduzme mjere u borbi protiv rasizma i diskriminacije i da bi trebalo da usvoji moto “jedinstvo u različitosti“ u rješavanju pitanja migracija.

Nuhodžić je takođe razgovarao sa bugarskim kolegom Mladenom Marinovim i generalnim direktorom Međunarodnog centra za razvoj migracione politike (ICMPD) i bivšim vicekancelarom Austrije Mihaelom Špindelegerom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније